‘Kind onder Vuur’ (Foto: Max Kneefel)

Kind onder Vuur

In het kader van 75 vrijheid is de expositie ‘Kind onder Vuur Oorlog en Vrijheid’ te zien bij Nationaal Monument Kamp Vught van 5 maart tot en met 31 augustus. In opdracht van NM Kamp Vught is in samenwerking met het Rode Kruis en Humanity House een geheel nieuwe versie gemaakt van de succesvolle reizende expositie Kind onder Vuur. De expositie is ontwikkeld door Critical Mass.

In de interactieve expositie ontdekken kinderen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is voor iedereen. De nieuwe tentoonstelling vertelt de verhalen van verschillende kinderen in oorlogssituaties, toen en nu. De 13-jarige Hans werd met zijn familie als gijzelaar opgesloten in Kamp Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken. De 12-jarige Helma is vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat – is te ervaren in de tentoonstelling. Met educatieve aansprekende video’s, verrassende en actieve spellen en persoonlijke dilemma’s.

Directeur Jeroen van den Eijnde geeft aan: “Met deze expositie willen we benadrukken dat het verhaal van NM Kamp Vught nog altijd actueel is én ook een verhaal is voor de kinderen (vanaf 10 jaar) van nu. Wij willen óók een museum zijn voor gezinnen en grootouders met kleinkinderen en daarvoor is deze uitdagende doe-expositie echt heel geschikt.”

Opening
Donderdag 5 maart 15.30 uur vindt de opening van de tentoonstelling Kind onder Vuur plaats voor genodigden. Het openingsprogramma wordt gepresenteerd door Siham Raijoul (voormalig NOS-jeugdjournaal presentatrice) die onder andere de 12-jarige Helma gaat interviewen. De expositie ‘Kind onder Vuur’ is de eerste wisselexpositie in het geheel vernieuwde Nationaal Monument Kamp Vught. De expositie is geschikt voor groepen leerlingen en voor individuele bezoekers vanaf tien jaar. Scholen kunnen reserveren via info@nmkampvught.nl en voor meer informatie kijken op www.nmkampvught.nl.

Kijk ook bij

Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught

Op zondag 1 september vindt het unieke evenement Swim & Dance to Fight Cancer plaats …