Kikvorschen transformeren tot genderneutrale vereniging

Een revolutionaire stap voor Komische Folkloristische Fanfare De Kikvorschen, in 1927 opgericht en sinds 1930 hofkapel van de dynastie der Amadeiro’s. Besloten is dat met ingang van het carnavalsseizoen 2022 – 2023 ook vrouwen volwaardig lid kunnen worden van het legendarische Bossche muziekgezelschap waar Oeteldonk de rood-wit-gele draad vormt. Naast de Kikvorschvrouwen, de Bellefleuren en diverse vrouwelijke Dassendragers treden vrouwen nu ook daadwerkelijk toe tot de Oeteldonkse hofkapel.

“De reden voor deze ommezwaai is tweeledig”, zo geeft voorzitter Bertie van den Heuvel aan. “In de hedendaagse maatschappij moeten de verschillen tussen man en vrouw zoveel mogelijk op sommige terreinen worden weggenomen. Wij zijn als Kikvorschen de eersten die dat volmondig onderschrijven, al kan dat natuurlijk lang niet altijd van de ene op de andere dag. De transformatie naar een genderneutrale vereniging past naadloos in die gedachte. Bovendien, met het oog op het teruglopende ledental van ons toch wel enigszins belegen clubke, garandeert de aanvulling met vrouwen dat we ook de komende 99 jaar met een volwaardig muzikaal gezelschap overal in en rond Oeteldonk zijn vertegenwoordigd. Wie weet dat mijn opvolger wel een voorzitster wordt. Dat zou de transformatie compleet recht doen. Het is iets waar we zeker naar streven, al moet de kandidaat natuurlijk allereerst wel in het profiel passen. Bij gelijke geschiktheid zullen we wellicht voor een vrouw kiezen.”

Veranderingen
Om de verschillen ook voor de buitenwereld geheel weg te nemen, zullen de dames en de heren in het gemêleerde gezelschap dezelfde traditionele outfit dragen. Het huidige eind 19e eeuwse boerenpak wordt daarbij ingeruild voor een kostuum met rok zoals midden negentiende eeuw in het Brabantse boerenleven gebruikelijk was. Als schoeisel zullen de klompen – zoals destijds gangbaar – hun herintrede maken. De groengele sjaals worden vervangen door de Oeteldonkse driekleur. “In Oeteldonk is iedereen gelijk. Een uniforme gelijkwaardige gedachte vraagt ook om een uniforme uitstraling. Het eigengereide groengeel is dan ook niet meer van deze tijd”, aldus Bertie van den Heuvel. “Om ook in onze aftiteling geen onderscheid meer te maken, passen we deze aan: vrijheid, gelijkheid en broeder- en zusterschap. Onze fanfare heeft weer ruimte voor nieuwe muzikanten – zowel broeders als zusters – op trompet, bariton of trombone. Lijkt het jou ook leuk en gezellig om met de fanfare muziek te maken, neem dan contact op. We hebben ook ruimte voor mirletonspelers en -speelsters waarvoor we een speciale opleiding gaan starten met professionele begeleiding van een mirletondocent die is verbonden aan het conservatorium van Amsterdam.”

Instrumentarium
Sinds jaar en dag beschikken De Kikvorschen over een ruim bezet koperensemble dat de typische Kikvorschensound tot een onvervalst uniek geluid bij Oeteldonkse, Europese en mondiale gelegenheden maakt. De vrees binnen het gezelschap voor koperdiefstal zorgt ervoor dat men een onderzoek naar kunststofvarianten is gestart om het koperinstrumentarium te vervangen door een goedkopere, duurzame oplossing die de verleiding tot ontvreemding door onverlaten moet beteugelen. “Dat moet natuurlijk niet ten koste van onze sound gaan”, besluit Bertie van den Heuvel.

Over De Kikvorschen
De Komische Folkloristische Fanfare ‘De Kikvorschen’ werd opgericht op 11 november 1927 in Herberg ‘t Pumpke in de roemruchte en legendarische volkswijk De Pijp te ‘s-Hertogenbosch. Sinds 1930 is dit uniek Bosch en Brabants muziekgezelschap tijdens het jaarlijkse carnaval hofkapel van de Dynastie der Amadeiro’s, Prinsen van Oeteldonk. Met hun onovertroffen Kikvorschensound, hun komische acts en de folkloristische dansgroep genieten de Kikvorschen grote bekendheid door hun succesvolle optredens tijdens allerlei evenementen zoals beurzen, bedrijfsopeningen en presentaties, jubilea en personeelsfeesten, festivals, folkloristische optochten en andere festiviteiten in zowel binnen- als buitenland. De Kikvorschen zijn in voorbereiding op het 99-jarig jubileum dat op 11 november 2026 op het programma staat.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …