Kijk! Kies! Kleur!

Met een binnenwerk van 24 pagina’s en een harde kaft met grandeur is het Vughtse ‘kleurboek’ Kijk Kies Kleur een collector’s item voor iedereen die Vught een warm hart toedraagt. Een uitgave van de gemeente Vught.

Door Ton Wagenaars

Het is de samenstellers Saskia van Oversteeg (illustraties) en Waldo van Bokhoven (vormgeving) in ieder geval gelukt een verrassende kennismaking met Vught, Helvoirt en Cromvoirt te maken via een niet eerder gepresenteerde invalshoek: een heus kleurboek met twintig items voorafgegaan door kleine stukjes tekst vooraan in het boek. De lezer die start met een tekstje, zal deze zich daarna direct reppen naar de illustratie. Wordt de tekening als eerste bekeken, dan kan hij zich bij de tekst melden voor een explicatie. De teksten zijn summier en laten ruimte voor een eigen interpretatie en vragen. Voor deze spitsvondigheden tekende Harald Beerens, al jarenlang werkzaam op de afdeling communicatie van de gemeente Vught en goed op de hoogte van alle bezienswaardigheden binnen de grenzen van het dorp.

Welkomstmap
Het idee ontstond toen illustratrice Van Oversteeg een stapel tekeningen over had van kleurcursussen bij senioren. “Bij het kleuren van een bestaand object komen vaak gesprekken los en dat is voor bepaalde bevolkingsgroepen best belangrijk. Het waren veelal tekeningen van Vughtse, Cromvoirtse of Helvoirtse onderwerpen en die pasten best wel in de welkomstmap die nieuwe inwoners krijgen als zij in Vught komen wonen. Voor die map was ontwerper Waldo van Bokhoven bezig en die stelde voor om er een boek van te maken en dit erbij te voegen. En zo geschiedde, met dit als prachtig resultaat.” De pracht zit hem zeker in het coverontwerp, dat met het wapen van Vught in vlammende kleuren een tip van de sluier probeert op te lichten over de inhoud. Iedere nieuwe inwoner krijgt het boek in de welkomstmap met daarbij de ‘opdracht’ om op pad te gaan voor een reisje door de Brabantse gemeente en te kijken naar de echte gebouwen, gebruiksvoorwerpen, schilderijen of wapenschilden en daar kleur aan geven.

Extra grote oplage
Het eindproduct werd zo positief ontvangen dat beide ‘bookmakers’ kozen voor een extra grote oplage die voor de Vughtenaren nog even te koop is alleen bij het kantoor van Het Klaverblad aan de Helvoirtseweg. “We weten dat er Vughtenaren zijn die alles van Vught willen hebben. Dan mag dit niet ontbreken”, zeggen de samenstellers. De tekeningen kunnen uiteraard gekleurd worden door kinderen, maar ook volwassenen kunnen zich erop uitleven. Tekeningen die voorbijkomen zijn o.a. Zionsburg, Fort Isabella, Kasteel Maurick, DePetrus, de natuur van Cromvoirt en Vincent van Gogh. Maar ook kan de bezitter van het boek op zoek gaan naar gebrandschilderde ramen of archeologische vondsten.

Waldo van Bokhoven, vaker werkzaam voor de gemeente Vught en eigenaar van het bedrijf Bowfo, en Saskia van ‘Sas Illustraties’ zijn zo enthousiast over de gevonden formule dat ze overwegen dit idee ook te gaan uitvoeren voor andere gemeenten. “Maar dat is nog toekomstmuziek. Wel fijn dat je het boek krijgt als je in Vught komt wonen. Het is het dus niet moeilijk om te kiezen tussen bijvoorbeeld Schijndel, Boxtel of Vught!”

Luxe uitgevoerd kleurboek Vught, gekartonneerd. Prijs 10 euro contant bij de balie van Het Klaverblad, Helvoirtseweg 41 te Vught.

Kijk ook bij

Feest in DePetrus voor ‘Wij Omarmen’

Eind vorig jaar heeft Rotaryclub Vught zich verbonden aan de Stichting ‘Wij Omarmen’ in Vught. …