(Foto: Gonnie Helfrich Fotografie)

Kennismaken met grandeur van gilde van Sint Barbara en Sint Sebastiaan

Op zondag 25 september houdt het eeuwenoude Vughtse Gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan op de bekende verenigingslocatie aan de rand van het Maurickbos aan de Reigerbosweg zijn traditionele wedstrijd papegaaischieten. Het betreft een jaarlijks terugkerend feestelijk volksvermaak. Een wedstrijd waarbij schutters schieten op een in de top van een meer dan tien meter hoge boom bevestigde houten vogel. Het is de bedoeling om de vogel uit de schutsboom te schieten. De hoofdprijs, een zilveren schild, is voor diegene die het laatste deel van de vogel naar beneden schiet. De gildebroeders hebben gezorgd dat gasten maar ook de jeugd kunnen schieten, maar uiteraard met aangepaste geweren. Het schieten gaat vaak verschillende ronden duren.

Door Ton Wagenaars

Voor het oudste Vughtse gilde uit het jaar 1453 is dag van het papegaaischieten een dag om het Vughtse publiek te informeren over de vele facetten van het gildeschap. Daarvoor worden bij deze gelegenheid vooral de honneurs waargenomen door de leden Rien Bijnen (67) als deken-schrijver, Casper Nouwens (63) in zijn functie als Hoofdman en Leon IJpelaar (57) die zich onlangs tot koning liet kronen door het koningsschieten te winnen.

Aloude traditie
Het trio is een fanatieke propagandagroep die zweert bij de waarde van het gilde. “Een springlevende vereniging, die met zijn 43 leden een uitzondering vormt op vele andere gilden. Die zijn veelal naarstig op zoek naar nieuwe aanwas, bij ons melden zich steevast enkele nieuwe leden aan. Daar zijn we trots op en dat koesteren we. We hebben dan ook veel te bieden. We houden een eeuwenoude traditie in ere en we leven volgens een gewetensvolle gedragscode die zelfs door een notaris is opgesteld. We waarborgen de aloude traditie van hulpvaardigheid en aandacht voor de medemens en alle leden zijn sterk met elkaar verbonden, hetgeen bijvoorbeeld tot uiting komt via gezamenlijke bijeenkomsten bij de jaarlijks representatieve gebeurtenissen zoals de bedevaartroute naar de Sint-Jan in Den Bosch in de meimaand, de dodenherdenking bij de fusilladeplaats en de vieringen van Koningsdag, Bevrijdingsdag of kerkelijke festiviteiten”, aldus het trio. Bij overlijden van een gildebroeder wordt met alle egards en met het voltallige gilde afscheid genomen.
In Vught nemen de gilden al langere tijd een aparte plaats in. Zo is het weinigen bekend dat in de wijk Schoonveld enkele straten namen dragen die refereren aan de gilden: De Gildestraat, het Gildehof en de Sint-Barbarastraat, maar ook de Theresialaan, Sint-Catharinastraat en de Vendelstraat.

Volgend jaar grote Gildedag Dommelgroep in Vught
Op 11 september stond in Boxtel de 66e Gildedag van kring Dommelgroep op het programma voor de verschillende gilden uit deze kring. Een Gildedag van de kring Dommelgroep is een grote bijeenkomst van verschillende gilden waarbij de gilden elkaar bekampen, maar elkaar ook weer ontmoeten. Voor volgend jaar staat deze grote bijeenkomst gepland in Vught met het gilde Barbara en Sint Sebastiaan als organisator. “Een eervolle maar gewichtige opdracht die veel voorbereiding vergt, maar die wij ongetwijfeld feilloos gaan verzorgen”, zegt hoofdman Nouwens.

Aanmelden papegaaischieten
Voor het papegaaischieten op 25 september kan iedereen vanaf 7 jaar zich aanmelden om als gast deel te nemen. Het aanmeldadres is Rijckevorsel@me.com. De dag start op zondag om 13.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Kasteel Maurick waarbij de gildebroeders in vol ornaat met vaandels en trommels te voet zullen paraderen naar hun gildeterrein.

Kijk ook bij

Hennepkwekerij met 300 planten in huis Vught

De politie heeft maandag na een melding een hennepkwekerij gevonden in een huis aan de …