Kasteel Maurick weer in volle glorie

Toen op 2 juli 2014 het horecacomplex in Kasteel Maurick officieel failliet werd verklaard, was dat voor Vught en omgeving echt droevig nieuws. Het kasteel met haar rijke historie en voor velen een herinnering aan huwelijken, uitvaarten van dierbaren en andere memorabele momenten, leek van zijn glans en glorie beroofd. Gelukkig bleek deze situatie maar relatief kort. Al snel grepen Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo de enorme kans om Kasteel Maurick weer in ere te herstellen en er voor het publiek een prachtige locatie van te maken waar iedereen het leven kan vieren.

Door Molly Witlox

Klaas van Leengoed was gedurende zestien jaar directeur van de Joannes Hospitality, die twee locaties in Noord-Brabant uitbaat, Eigentijdserf (voorheen de Spreeuwelse Heide) in Westelbeers en Landgoed Huize Bergen in Vught. Toen Kasteel Maurick te huur werd gezet door eigenaar Monumentenfonds Brabant, zag Van Leengoed een nieuwe kans voor Joannes Hospitality om uit te breiden en werkte een geheel horeca plan uit. In verband met andere grote projecten waaronder het bouwen van een hotel op het landgoed Huize Bergen was dit voor Joannes Hospitality een brug te ver. Klaas  van Leengoed was inmiddels zo enthousiast over zijn concept dat hij besloot om het kasteel zelf te gaan exploiteren. “Ik zag eindeloos veel mogelijkheden en had in die periode Niek ontmoet. Zijn visie waarin een wereldkeuken vol verrassingen en creativiteit centraal staat,  sloot volledig aan op mijn ideeën en plannen. Niek heeft ervaring opgedaan bij toprestaurants zoals La Rive in Amsterdam, het Amstelhotel, als sous-chef bij Zarzo en de Treeswijk Hoeve en de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven. Zijn droom was het opzetten van een eigen restaurant. Toen wij ook nog onze bewondering voor deze bijzondere locatie bleken te delen waren wij er snel uit.” Tot groot genoegen van Monumentenfonds Brabant en menig Vughtenaar herrees Kasteel Maurick vanaf vijf september 2015 uit zijn as en opende met het à la carte restaurant ‘Hendrick van Maurick’  de deuren weer voor het publiek.

IJzersterk team
“Met ons ijzersterke vaste team dat nu uit vijfentwintig vaste krachten bestaat en uit vijfentwintig oproepkrachten, hebben wij keihard gewerkt aan de verbouwing en renovatie van het kasteel. Dit maakt ook dat wij perfect op elkaar zijn ingespeeld en één gezamenlijk doel hebben: de bezoekers een unieke ervaring meegeven. Ons goede team vormt absoluut de basis van het succes”,  zegt Van Leengoed overtuigd.

Na de opening van het restaurant volgden de Orangerie voor de partijen, toen de drie suites en op het laatst de brasserie ‘Catharina van Maurick’. Laagdrempelig, ambachtelijk en stijlvol zijn de kernwaarden van Niek van Lieverloo en Klaas van Leengoed. Laagdrempelig: De brasserie is elke dag geopend voor een kopje koffie tot een lunch. Ambachtelijk:  Van een lunchgerecht in de brasserie tot een culinaire verrassing in het restaurant, alles wordt zelf samengesteld en deskundig bereid. Stijlvol:  “ Samen met Jeanne van de Meulengraaf van JM Style hebben wij de rijke historie van Kasteel Maurick in de namen en de inrichting van de verschillende ruimten tot uitdrukking gebracht. Maar dan wel met een eigentijds karakter en een knipoog hier en daar om de sfeer luchtig en feestelijk te maken”, vertelt Van Leengoed.

Geschiedenis
Kasteel Maurick werd vanaf 1421 bewoond door Hendrik van Maurick en zijn vrouw Catharina. Vanaf 1464 door de familie Heym. In 1601 neemt Prins Maurits zijn intrek in het kasteel en richt hier zijn legerhoofdkwartier in. Van 1681 tot 1884 wordt de familie Van Beresteyn eigenaar, waarvan Jacob van Beresteyn tweeëntwintig jaar burgemeester was van Vught. In 1891 kocht Augustinus van Lanschot -gedurende vierentwintig jaar burgemeester van Vught- het kasteel en restaureerde en verbouwde het naar de huidige staat. Toen de familie Van Lanschot het kasteel verkocht, kreeg het de nieuwe functie van hotel-restaurant. De geschiedenis van Kasteel Maurick kent hiernaast ook vele anekdotes, waarop Niek van Lieverloo en Klaas van Leengoed vooral door hun gasten regelmatig worden getrakteerd. Van Leengoed “Dit unieke gegeven en de schitterende locatie van het kasteel zijn voor ons een enorme bron van inspiratie. We denken daarom ook aan het geven van een rondleiding in het kasteel, bijvoorbeeld voorafgaand aan een bezoek aan de brasserie of het restaurant.”

Tachtig huwelijken
Inmiddels is er ook een mogelijkheid van een picknick in de tuin, is er elke derde dinsdag van de maand een dinerconcert met jong aankomend talent, zijn er bedrijfsuitjes als ‘Secret Escape’ en een ‘Chef’s table’ voor zes personen in de keuken van het restaurant. De wens leeft om de klokkentoren in oude luister te herstellen. De twee compagnons zitten zeker niet stil. Ook gaan ze regelmatig op reis om weer nieuwe ideeën op te doen, vooral voor de keuken.

Kasteel Maurick bruist als nooit tevoren. Dit jaar zijn er rond de tachtig huwelijken geboekt. De brasserie en het restaurant worden druk bezocht.  Klaas van Leengoed: “Van de wieg tot aan het graf kunnen de mensen bij ons het leven vieren tijdens  babyborrels, huwelijken, uitvaarten en op alle andere bijzondere momenten. Niek en ik willen mét ons team elke gelegenheid voor onze gasten tot een onvergetelijke ervaring maken.” Voor nadere informatie: www.kasteel-maurick.nl.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …