Foto:© Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Karter Rivaldo van de Westelaken knokt zich naar podium

Nooit opgeven loont, weet Rivaldo van de Westelaken. De achttienjarige karter uit Vught bewees dat afgelopen weekeinde op het circuit van Spa. Hij werd tweede in de Senioren-klasse tijdens de derde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap, terwijl hij het hele weekeinde het gevoel had dat hij snelheid tekortkwam.

Rivaldo over zijn onverwachte P2: “Ik ben er echt blij mee! We hadden dit weekend niet echt de juiste snelheid. De finale was daarom heel moeilijk.” Toch slaagde de snelle coureur van topteam Daems Racing erin zich van de zesde startplek naar voren te werken. “Iedereen bleef vechten. Ik kon profiteren van ongelukken van anderen. Telkens als ik een gaatje zag, kon ik er voorbij. Totdat ik op een gegeven moment op één lag. De radiatorsteun was afgebroken, daardoor kwam de radiator horizontaal te liggen, werd de motor te warm en verloor ik vermogen. Ik zakte terug naar de tweede plaats en toen heb ik die plek verdedigd.”

Hoe de radiatorsteun afbrak, was een raadsel voor Rivaldo. “Ik heb geen crash gehad. Ik ben wel zij aan zij tegen een andere rijder gekomen, maar hij kan daardoor niet zijn afgebroken. Misschien kwam het door de hoge kerb in de chicane, misschien dat dat net iets te veel was.”

Derde in klassement
Het was jammer dat de Vughtenaar door dat euvel zijn koppositie kwijtgeraakte, maar de tweede plek was toch een mooi resultaat na dit moeizame weekend. “Ik had P16 na de kwalificatie. Daarna heb ik een aantal plekken goed weten te maken in de heats”, zei hij over zijn respectievelijke vijfde, tweede en vijfde plaats. “Normaal is wedstrijdpace wel een sterk punt van me en kom ik daardoor naar voren.” Dat het nu in eerste instantie minder goed ging, liet zich lastig verklaren. “De marges zijn heel erg klein.” Dus daarom maar knokken in de finale, dacht Rivaldo. Dat werkte dus fantastisch goed. “In de finale profiteerde ik gewoon heel erg van de gevechten op de baan. Ik dacht als ik een beetje afstand houd, kan ik perfect profiteren van de ongelukken die gaan gebeuren. Dat speelde tijdens de finale allemaal in mijn voordeel.”

Door de tweede plaats is Rivaldo een plek opgeschoven in het algemeen klassement. Hij staat nu derde en was er blij mee. “Ik heb veel punten gepakt voor het kampioenschap. Dat is het belangrijkste.” Rivaldo van de Westelaken wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door GJS Automotive Van de Westelaken en Van de Wiel Complete Afbouw beiden uit Vught.

Kijk ook bij

Wil je graag in een jazzbandje spelen?

“De laatste repetitie voor de zomervakantie van JAZZWERK heb ik (oma van Bram) genoten van …