Ontvangst op gemeentehuis Vught door wethouder Heijboer

‘KansPlus Bossche Ommelanden’ ontmoet Lebenshilfe Oranienburg

In 2015 bezocht KansPlus BO in het kader van de vriendschapsbanden die de gemeente Vught is aangegaan met de Duitse gemeente Oranienburg, haar zusterorganisatie Lebenshilfe, een organisatie die zich inzet voor verstandelijk beperkte cliënten op het gebied van wonen, werk en vrije tijd. De geweldige eerste ontmoeting van destijds kreeg in het laatste weekend van september navolging met een tegenbezoek aan Vught.

Door: Hans van den Heuvel

Vijf afgevaardigden van Lebenshilfe Oberhavel-Süd (2 cliënten met een verstandelijke beperking, een ouder, een bestuurslid en een directielid), bezochten KansPlus in Vught om de in 2015 opgebouwde relatie steviger te maken. Het tegenbezoek werd een groot succes. Op donderdagmiddag werden het Duitse gezelschap en de Nederlandse gastheer op het gemeentehuis van Vught ontvangen door wethouder Saskia Heijboer en vond een eerste uitwisseling plaats. Aansluitend werd het monument Sachsenhausen in het Reeburgpark bezocht waar door beide organisaties bloemen werden gelegd. Concentratiekamp Sachsenhausen en concentratiekamp Vught vormen immers een van de verbindingen tussen beide gemeenten.

Cello
Op vrijdag werden, na een presentatie over Cello in het bedrijfsbureau aan de Ring in Vught, diverse activiteiten van Cello bezocht; het dienstencentrum, afdeling keramiek en Printservice. De Cello-activiteiten vertonen grote overeenkomsten met de activiteiten die Lebenshilfe organiseert voor de verstandelijk gehandicapten in de Duitse regio Oberhavel-Süd onder de rook van Berlijn. Cello kijkt wat meer naar de cliënt zelf en de wijze van dagbesteding. Lebenshilfe, met het industrieel dienstencentrum Nordbahn, is meer gericht op rendement en heeft een verdienmodel.

Tuinrijk
Daarna werd een bezoek gebracht aan Tuinrijk in Sint-Michielsgestel en de Pomphoek in ’s-Hertogenbosch, een dagbestedingscentrum waar de activiteiten meer industrieel gericht zijn. De dag werd afgesloten met o.a. een rondleiding bij de imposante centrale keuken van de Smaak Helden van de Binckhorst in Rosmalen, waar niet alleen menu’s worden bereid voor de eigen cliënten, maar ook menu’s die door het gehele land worden bezorgd. Hier staan kwaliteit en beleid borg voor zeer gezond en uitgebalanceerd eten. Deze door Cello georganiseerde dag gaf een goed beeld van de organisatie waar vooral cliënten op de eerste plaats komen. Er blijken wel verschillen te zijn in beide organisaties, maar in de basis staan zowel Cello als Lebenshilfe voor hetzelfde: werken, wonen en vrijetijdbesteding, met primair aandacht voor de verstandelijk beperkte cliënt.

Ontspanning
Op zaterdag werd naast een klein stuk ontspanning bij een rondvaart op de Binnendieze in Den Bosch nog even gebruikgemaakt van de gelegenheid om op de koffie te gaan bij burgemeester Rombouts, die toevallig die dag afscheid nam als burgemeester van zijn stad ‘s-Hertogenbosch. Daarna ging het gezelschap naar Nationaal Monument Kamp Vught. De door NMKV aangeboden rondleiding werd mede door de perfecte wijze van presentatie in de Duitse taal door gids Ad van Sprang een emotioneel bezoek. “Dit kwam behoorlijk binnen”, was de reactie van zowel gasten als gastheer. Het verstevigde de al innige band tussen beide organisaties. ’s Avonds werd een bezoek gebracht aan woongroep de Toekomst in Den Bosch waar samen met enkele bewoners het avondeten werd gebruikt.

Bij hotel de Kruishoeve in Vught werd als slot van een bijzonder weekend onder het genot van een drankje afscheid van elkaar genomen. Ieder keek terug op een geslaagd weekend, vriendschapsbanden waren inderdaad strakker aangehaald en de hoop en intentie werd uitgesproken elkaar te blijven ontmoeten.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …