Authentieke kampgracht met reconstructies van wachttorens (© Funksterrshoots Photography)

Kamp Vught in beelden

Veel lezers van Het Klaverblad hebben Nationaal Monument Kamp Vught lang niet, of zelfs nog nooit bezocht. De nieuwe vaste expositie ‘Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen’ krijgt veel positieve reacties van bezoekers. Vorig jaar bezocht fotograaf Cynner Leiwakabessy uit Gelderland voor het eerst Nationaal Monument Kamp Vught. Cynner maakte een serie foto’s (waarvan er hier enkele te zien zijn) en beschreef haar indrukken. Hopelijk is een museumbezoek weer mogelijk na 3 maart.

Fotograaf Cynner Leiwakabessy: “Kamp Vught doet weer eens beseffen wat een vreselijk leed mensen in de oorlog en met name in kampen hebben moeten ondergaan. Indrukwekkend om te bezoeken, door onder andere de persoonlijke verhalen over de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog. Het heeft me erg ontroerd. Het zien van de barakken en de ruimtes daarbinnen, waaronder de veel te kleine bunker 115 waar 74 vrouwen in werden gestopt. Of de verbrandingsovens waar de overledenen werden gecremeerd. Met name het verhaal van bunker 115 heeft enorm veel indruk op me achtergelaten. 74 vrouwen die 14 uur opgesloten hebben gezeten in een cel van 9 vierkante meter! Onvoorstelbaar, wat dat voor een verschrikkelijke ervaring moet zijn geweest. Een sterk moment van bezinning, over leed wat andere mensen wordt aangedaan. Ik werd er erg emotioneel van, maar tegelijkertijd ben ik blij dat er dit soort musea en monumenten zijn die ons doen beseffen hoe we het nooit meer willen, en dat onze vrijheid zeker niet vanzelfsprekend is. Iedereen zou hier een keer met zijn gezin naartoe moeten om van dichtbij te zien en te voelen wat er in korte tijd allemaal mis kan gaan in de wereld. Het was een erg emotioneel bezoek aan Kamp Vught, maar het voelt – naderhand – goed dat dit nog steeds wordt getoond aan het publiek. Ik raad dan ook echt iedereen aan om een bezoek te brengen en hun ervaringen door te geven. Opdat wij nooit vergeten.”

Op de Facebookpagina @Funcksterrshoots staan meer fotoverslagen van locaties die Cynner bezocht: plekken die herinneren aan oorlog en bevrijding.

Registratiefoto’s van gevangenen van Kamp Vught
Kamppak in vitrine
Bunkercel 115, waar in januari 1944 het ‘bunkerdrama’ plaatsvond

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …