Wethouder Toine van de Ven reikt de oorkonde uit aan de nieuwe dorpsdichter Julia Engelaer

Julia Engelaer nieuwe dorpsdichter van Vught

Voor de komende twee jaar mag Julia Engelaer zich de dorpsdichter van Vught noemen. Zij werd afgelopen maandag in DePetrus in Vught verkozen uit tien kandidaten. Engelaer runt samen met haar man Pieter van Bentum de biologisch-dynamische tuinderij De Guit op landgoed Bleijendijk. Zij deed, evenals nog vier kandidaten, voor de tweede maal een gooi naar deze eretitel.

Door Ada Imming

Wethouder Toine van de Ven reikte Engelaer maandag 6 februari een oorkonde uit en een bijdrage van de gemeente van 250 euro “zodat u uw werk in de komende tijd kunt doen”, aldus de wethouder. Hij zegt uit te kijken naar haar werk. “Ik ben benieuwd naar de nieuwe gedichten en naar de nieuwe ideeën van Kunst Stichting Vught.”
De jury, bestaande uit Cokky van Dongen, Eric Alink en IJsbrand van Maurik, prees de winnaar in dichtvorm. Theatermaker Cokky van Dongen las, als enig aanwezig jurylid, haar complimenten voor. Louis Wetzer, voorzitter van de Kunst Stichting Vught, bracht de bijdrage van Eric Alink en het afscheidsgedicht van de vorige dorpsdichter. Hij overhandigde Engelaer een pennenset met inscriptie. Julia Engelaer presenteerde de twee gedichten waarmee zij heeft gewonnen: ‘Vriend’ en ‘Voor P’. De dichters die met haar de strijd waren aangegaan zijn Henriëtte Rosema van de Laak, Mari-Anne van Oortmerssen, Peter Havermans, Floor Hruska, Wim Taelman, Christien Boosten, Peter v.d. Berg, Yvonne van Bijnen en Paula Leenders.

Eerste dorpsdichter
In 2020 kreeg Vught zijn eerste dorpsdichter. Naar een idee van dominee Udo Doedens werd samen met het Lambertuspodium, Het Klaverblad en Huis73 de eerste Dorpsdichterverkiezing gehouden. Winnares was Petra van den Eerenbeemt. Het was de bedoeling om een tweejaarlijkse verkiezing te houden, maar corona strooide roet in het eten. Er is door de organisatie een jaartje aan vastgeplakt om zo Van den Eerenbeemt de kans te geven zich volledig te profileren. Het is de bedoeling dat de nieuwe dorpsdichter gevraagd en ongevraagd van zich laat horen op momenten die ertoe doen in Vught. Zo heeft Petra van den Eerenbeemt de aftrap gegeven bij de dodenherdenking en Kerstmis en schreef zij een gedicht bij het gedichtenbankje in het Reeburgpark.

Kunst Stichting Vught
Kunst Stichting Vught heeft het stokje overgenomen van het Lambertuspodium en hield samen met Huis73 afgelopen maandag de tweede verkiezing. De stichting organiseert sinds 2017 aantrekkelijke en boeiende kunstactiviteiten voor de inwoners van Vught, Cromvoirt en Helvoirt en andere omringende plaatsen. Daarbij staat de ontmoeting van de bezoekers onderling en van de bezoekers met de kunstenaars centraal. Het programma wordt samengesteld uit het brede scala van de kunst, zoals literatuur, schilderkunst, beeldende kunst, film, muziek, dans, architectuur, fashion en design. De stichting doet dat zonder winstoogmerk en in samenwerking met het Lambertuspodium, Huis73, Theater de Speeldoos, Kunstenaarsoverleg Vught, het Vughts Museum en het Elbrimale Fonds. Het is mogelijk om donateur te worden van Kunst Stichting Vught.

Kijk ook bij

Lezing over zonsverduisteringen en andere eclipsen

Op donderdag 27 juni geeft Urijan Poerink bij Sterrenwacht Halley in Vinkel een publiekslezing over …