Jonge slechtvalk groeit als kool

Afgelopen week is de jonge slechtvalk op DePetrus geringd. De crowdfundingactie voor het slechtvalkenproject loopt voorspoedig. De komende weken bezoeken leerlingen van 6 Vughtse basisscholen de slechtvalkenfamilie.

Vorige week is de jonge slechtvalk geringd, gemeten en gewogen. De 2 ‘ringers’ werden daarbij begeleid door Harry Brands van de klimgroep. Harry is een ervaren bergbeklimmer en klimt regelmatig in Nepal. Veiligheid staat voor hem voorop tijdens de tocht naar boven. Dat moet ook, de tocht kent een paar lastige stukken aan de buitenzijde van de kerk. De jonge slechtvalk blijkt een vrouwtje te zijn en weegt maar liefst 855 gram. Dat is geen wonder, omdat zij als enige uit het ei gekropen is en dus is al het eten voor haar. De 3 overige eieren zijn voor onderzoek meegenomen zodat achterhaald kan worden waarom ze niet zijn uitgekomen. De nestkast is schoongemaakt en de camera is gereinigd.

Crowdfunding
Een maand geleden is een crowdfundingactie gestart om het bezoek van de basisscholen te kunnen financieren. Maar ook om de livestream te kunnen bekostigen. Veel mensen klikken op de webcam om het jonge gezin op de voet te volgen. Hoe meer er gekeken wordt, hoe meer daarvoor betaald moet worden – in april liepen de kosten op tot 20 euro per maand. Van het benodigde bedrag van 1750 euro is inmiddels 75% binnen dankzij vele donaties en een forse bijdrage van de provincie Noord-Brabant. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst – als het bedrag niet wordt gehaald moeten alle donaties worden teruggestort. Op de speciale crowdfundingpagina valt meer te lezen en daar kan de actie die tot 11 juni duurt, met 1 klik gedeeld worden op facebook, twitter, etc.

Ten minste zes basisscholen
De komende weken komen leerlingen van de Leydraad, de Lichtstraat, de Piramide, de Springplank en Misha de Vries op bezoek bij de slechtvalken. Ze worden ontvangen in Huize Elisabeth of DePetrus met een kort binnenprogramma en een spannende buitenexcursie. De kinderen worden vergezeld door ouders en leerkrachten. Sommige scholen komen wel 4x en daarvoor zijn nog niet genoeg vrijwilligers beschikbaar. Iedereen die het leuk vindt om met kinderen te werken en interesse heeft in de natuur is dan ook welkom! Je hoeft beslist geen vogelexpert te zijn en voor een instructie wordt gezorgd. Het kost ongeveer 1,5 uur per keer. Contact: info@slechtvalkenvught.nl.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …