Iris Schoones (Foto: Jan van de Ven)

Jong en vrijwilliger in museum

Sinds november 2021 is Iris Schoones (25) uit Schijndel als baliemedewerker actief als een van de 130 vrijwilligers van Nationaal Monument Kamp Vught. Vijf dagen per week werkt Iris voor de provincie Noord-Brabant. Iris vertelt hoe en waarom zij deze twee plekken combineert.

“In groep 8 van de basisschool heb ik een rondleiding gehad in het museum, toen we in de klas bezig waren met het thema Tweede Wereldoorlog. Ik kende de plek daardoor al. Vorig jaar heb ik me aangemeld als vrijwilliger, omdat ik vind dat herdenken van historische gebeurtenissen van groot belang is, zowel voor jongere als oudere generaties. Dit is iets wat hier centraal staat. Daarnaast ben ik van jongs af aan al geïnteresseerd in geschiedenis en door mijn bachelor- en masterstudie Duits ben ik lang bezig geweest met de Duitse geschiedenis. Deze twee drijfveren kwamen via NM Kamp Vught bij elkaar en daardoor leek het me de juiste plek om vrijwilliger te worden.”

Flexibiliteit
“Het vrijwilligerswerk kan ik goed met mijn baan combineren. Doordeweek ben ik aan het werk en in de weekenden of op een vrije dag ben ik vaak in het museum. Door de mogelijkheid om mezelf in te roosteren, kan ik dit aan mijn eigen agenda inpassen. Deze flexibiliteit is voor mij erg belangrijk, omdat ik het anders niet zou kunnen combineren met mijn werk. Het vrijwilligerswerk is anders dan mijn fulltimebaan en deze afwisseling in werkzaamheden, maar ook de contacten en gesprekken, geven mij energie. Het is leuk om een van de jongere vrijwilligers te zijn. Met de collega’s, die vaak al met pensioen zijn, heb ik mooie gesprekken over allerlei thema’s. Ik vind het leuk om hen beter te leren kennen. Ze vinden het met name waardevol dat ik me als ‘jongere’ in mijn vrije tijd wil inzetten om vrijwilligerswerk te doen en zo mijn steentje wil bijdragen aan de maatschappij. En dat doe ik erg graag!”

Eerste contact
“Het contact met de bezoekers aan de balie geeft veel voldoening. Je bent de eerste persoon die ze bij binnenkomst zien en ik vind het belangrijk dat ik hen ontvang, zoals ik zelf ook ontvangen zou willen worden: hartelijk, open en informatief. Het sociale aspect van het werk is voor mij een belangrijke meerwaarde, zowel richting de bezoekers als naar collega’s. In mijn korte tijd hier heb ik vooral gemerkt hoe vaak mensen hun hart even willen luchten na een bezoek. Ze laten bijvoorbeeld weten hoe indrukwekkend het was, maar soms hebben mensen ook persoonlijke verhalen van familieleden of komen zij met een speciale reden een bezoek brengen. Deze persoonlijke momenten vind ik heel bijzonder en maken het vrijwilligerswerk nog diepgaander. Het herdenken staat in het middelpunt bij Nationaal Monument Kamp Vught.”

Groei
Vanwege de groei zoekt Nationaal Monument Kamp Vught regelmatig nieuwe vrijwilligers. Heb je interesse om bezoekers te ontvangen aan de balie of in het museumcafé? Maak dan een afspraak via info@nmkampvught.nl met operationeel manager Liesbeth Prijt voor een eerste kennismaking.

Kijk ook bij

Vier orgelconcerten in Cathrienkerk Den Bosch

Op vier achtereenvolgende zaterdagmiddagen in de maand mei vindt in de Cathrienkerk aan de Kruisbroedershof …