Bij ‘natuurwetenschap’ denken mensen vaak aan volwassenen in witte jassen en taaie theorieën. Leerlingen Johan Lathouwers (14) uit Sint-Oedenrode en Kjeld Zwitserloot (15) uit Rosmalen van Gymnasium Beekvliet gooien dit beeld radicaal om. Deze derdeklassers doen aanstaande vrijdag 17 juni mee aan de nationale finale van de International Junior Science Olympiad (IJSO) in Nijmegen. Een wedstrijd waarin leerlingen experimenteren met en leren over natuurkunde, scheikunde en biologie.
De jonge natuurwetenschappers in de dop kwamen niet zomaar in de nationale IJSO-finale. De voorronde voor de finale bestond uit een pittige theorietoets voor natuurkunde, scheikunde en biologie. Sinds twee jaar nemen alle derdeklassers op Gymnasium Beekvliet deel aan deze voorronde.
Johan en Kjeld behoorden met hun voorrondescores tot de beste 14 leerlingen uit 3 vwo in Nederland. De finale is op 1 dag (17 juni), bestaat uit een theorie- en een praktische toets en wordt dit jaar gehouden bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Nijmegen. Ter voorbereiding op de finale zijn Johan en Kjeld verder in de theorie gedoken en hebben zij fanatiek geoefend met practica in alle drie vakken, zoals een biologiepracticum over osmose en een natuurkundepracticum over versnelde bewegingen.
Uiteindelijk vormen de beste 6 leerlingen van de nationale finale het internationale team dat Nederland vertegenwoordigt tijdens de internationale finale van de IJSO. Deze vindt begin december plaats. Of Johan en Kjeld hierbij zitten, zien we aanstaande vrijdag.
IJSO
De International Junior Science Olympiad (IJSO) is een jaarlijkse wedstrijd in de natuurwetenschappen, waarin leerlingen het individueel tegen elkaar opnemen. Leerlingen die jonger dan 16 zijn, mogen hieraan deelnemen. Het doel van de IJSO is om leerlingen uit te dagen in en te enthousiasmeren voor de natuurwetenschappen.