Joep Baartmans (77) overleden

Oud-gedeputeerde Joep Baartmans (77) is vrijdagmiddag overleden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in haar woonplaats Den Bosch. Zij was van mei 2006 tot en met maart 2007 waarnemend burgemeester in Vught.

Joep Baartmans had een lange carrière in de Brabantse politiek. Tussen 1974 en 1982 combineerde zij een baan in het middelbaar onderwijs met een raadslidmaatschap in Boxmeer.  Daarna werd Baartmans in 1983 voor de PvdA lid van de Provinciale Staten. Vrij snel daarop werd ze benoemd tot fractievoorzitter van die partij. Van 1987 tot 1995 was Baartmans vervolgens gedeputeerde voor cultuur, onderwijs en welzijn. Na haar werk als gedeputeerde werd ze waarnemend burgemeester in Heusden, Schijndel, Son en Breugel en Vught. Ook werkte ze als voorzitter van het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO).

Hartverwarmend mens

Baartmans was 11 maanden waarnemend burgemeester in een hectische periode in de Vughtse politiek. Bij haar afscheid spraken alle Vughtse raadfracties hun bewondering uit over de wijze waarop de eerste vrouwelijke burgemeester van Vught haar taak had vervuld. Wethouder Jef Teulings (SP) noemde haar: “Een kei van een burgemeester en een hartverwarmend mens.”  Saskia Heijboer, toen fractievoorzitter van de VVD bedankte Baartmans voor haar grote inzet in een roerige periode met een nieuwe raad, nieuwe verhoudingen en volledig onervaren wethouders. “Je hebt er alles aan gedaan om ‘jouw jongens’ wegwijs te maken in het wethouderschap. Het zal moeilijk zijn om ze los te laten. Je was absoluut geen kleurloze burgemeester. Daarom botste jouw rode hart wel eens met ons liberale hart.”  Suzanne van Wiggen (VSA) omschreef Baartmans als een warme persoonlijkheid met humor die een bijdrage heeft geleverd aan de cultuuromslag in Vught.  Marion Quekel (GB) bedankte Baartmans omdat ze het aangedurfd had als waarnemend burgemeester naar Vught te komen en had laten zien dat een andere burgemeester een andere sfeer in de raad kan brengen. Bij haar afscheid van de raad vertelde Baartmans dat ze een dringend beroep op de commissaris van de koningin May-Weggen persoonlijk had gedaan door er op te wijzen dat Vught compensatie verdiende voor alle overlast door rijkswegen en spoorlijnen. Ze sprak daarbij de verwachting uit dat een oplossing nog lang zou duren.

Kijk ook bij

Doe mee aan de huisdier look-a-like challenge!

En win een professionele fotoshoot met je huisdier, aangeboden door knapdier.nl – Fotografie Doe samen …