Foto: Floor Metiarij

Jimi Bellmartin overleden

Eén groot Vughts muziekfeest was het, zondag 30 september 2018, op het Leeuwensteinplein voor het raadhuis, toen Jimi Bellmartin daar werd gehuldigd voor het winnen van de eerste The Voice Senior. Hij kreeg door burgemeester Van de Mortel de erespeld van verdienste van de gemeente Vught opgespeld. Vrijdag 28 mei overleed de sympathieke Vughtenaar na een kort ziekbed. Hij werd 72 jaar.

Jimi Silawanebessy werd geboren in Bogor, Java, en kwam als 1-jarig jongetje naar Nederland. Hij groeide op in woonoord Lunetten in Vught en woonde later met zijn gezin in het dorp. Hij was in de jaren ’70 en ’80 heel actief als soulzanger. Zijn eerste single kwam uit in 1970 onder de naam This is my lovesong / The winter of my life. Bellmartin werd vooral geroemd om zijn rauwe en unieke stemgeluid. Hij zong onder meer in achtergrondkoren van internationale sterren als Percy Sledge en The Trammps. Voor de Molukkers was hij een heel bekende zanger op vele Pasar Malam’s. Ook in Vught was zijn stem op vrijwel elk groot muziekfeest te horen, ook tijdens de festiviteiten op Koningsdag.

Zijn landelijke bekendheid kreeg een enorme boost door deelname aan de eerste editie van ‘The Voice Senior’ in 2018. Al bij de eerste noten van zijn ‘blind audition’, met James Browns It’s A Man’s Man’s Man’s World, draaiden alle coaches hun stoel direct om. Vervolgens werd de zanger getrakteerd op lovende commentaren van Angela Groothuizen, Ilse DeLange, Marco Borsato en het duo Gerard Joling en Gordon dat Jimi zou gaan coachen. Met ijzersterke vertolkingen van ‘To Love Somebody’ en ‘Stand by me’ won Jimi Bellmartin ten slotte vrijdagavond 14 september op overtuigende wijze de finale van The Voice Senior. Het leverde hem veel lovende woorden op van burgemeester Roderick van de Mortel en voormalig stervoetballer Simon Tahamata tijdens de huldiging voor het Vughtse raadhuis. De overwinning bracht hem ook landelijke bekendheid als ‘soulkanon’. In 2019 trad hij op bij de concerten van de Toppers in de Johan Cruijff Arena.

Zijn overlijden is niet alleen een verlies voor de Molukse gemeenschap, maar ook voor Vught.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …