Maria van Bourgondië

Jheronimus Bosch en Maria van Bourgondië in nieuwe canon

Op 22 juni is de vernieuwde Canon van Nederland gepresenteerd. In deze lijst van vijftig belangrijke onderwerpen in de geschiedenis en cultuur van Nederland, is plaatsgemaakt voor tien nieuwe gebeurtenissen en personen. Eén van de toevoegingen is kunstenaar Jheronimus Bosch.

Het Noordbrabants Museum vestigde in 2016 internationaal de aandacht op Jheronimus Bosch met de succesvolle tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. Ook in nieuwe tentoonstellingen en in de vaste collectie-opstelling van het museum spelen de kunstenaar en zijn invloed op latere generaties schilders een belangrijke rol.

Jheronimus Bosch
Bosch verwierf in zijn tijd al bekendheid met fantasierijke en vernieuwende schilderijen. Hij woonde en werkte in ’s-Hertogenbosch, dat in de vijftiende eeuw een periode van economische bloei doormaakte. Onder zijn opdrachtgevers bevonden zich vorsten, onder wie Filips de Schone, die op dat moment heerste over Castilië (onderdeel van Spanje) en de Lage Landen.

Maria van Bourgondië
Filips de Schone was de zoon van Maria van Bourgondië, ook een nieuwe toevoeging aan de canon. Zij is een van de zeven vrouwen op de lijst. De laatste canon dateerde van 2006 en bood plaats aan slechts drie vrouwen. Dat Maria van Bourgondië niet enkel werd toegevoegd om de canon meer inclusief maken, blijkt uit haar bijzondere levensverhaal. Zij is een schakel tussen twee belangrijke tijdperken en een kleurrijke periode in de geschiedenis van West-Europa: de tijd van de Bourgondiërs en de Habsburgers.

De meest begeerde vrijgezel
Maria werd in 1457 in Brussel geboren als dochter van Karel de Stoute, hertog van Bourgondië. Toen Karel sneuvelde op het slagveld werd Maria hertogin van Bourgondië en daarmee de rijkste erfgenaam en meest begeerde vrijgezel van Europa. Door haar politieke beslissingen en het huwelijk dat zij sloot met Maximiliaan van Oostenrijk werden grote delen van de Lage Landen onderdeel van het Habsburgse Rijk.

Op zoek naar de ware Bourgondiër
De komende jaren gaat Het Noordbrabants Museum op zoek naar de Bourgondische wortels van de Nederlanden. Het resultaat van die zoektocht wordt getoond in de expositie Op zoek naar de ware Bourgondiër, die eind 2023 te zien zal zijn.

Kijk ook bij

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie …