Home / Algemeen / Jeugdweek 51 ‘Het spoor van de gouden locomotief’ loopt als een trein
Patisserie De Rouw

Jeugdweek 51 ‘Het spoor van de gouden locomotief’ loopt als een trein

“Ben vrolijk, lach altijd en zet je beste beentje voor”

Zelfs na een halve eeuw was de opening van Jeugd Aktief opnieuw een spraakmakende en indrukwekkende manifestatie. Met ten minste vierduizend deelnemers, organisatoren, vrijwilligers en belangstellenden was het terrein aan het Stadhouderspark deze laatste week van de zomervakantie omgetoverd in Station Vught Centraal met als hoofdpodium perron Reyzensteyn en op het ‘rangeerterrein’ stond de Deesjavu Express die zaterdagmiddag 10 augustus nog op stoom moest komen. Met als thema ‘Het spoor van de gouden locomotief’ gaan de vier verschillende leeftijdsgroepen zes dagen op zoek naar de verborgen schat, samen met de ‘Bende van de Zwarte Lotus’.

Door Ton Wagenaars

Jeugd Aktief is al jaren geen jeugdkamp meer. De Vughtse Jeugdweek is uitgegroeid tot een bruisende stad met een eigen infrastructuur, handel, beveiliging, verkeersregelaars, technische diensten en leidinggevende afdelingen. Een echte nachtwacht waakt over het welzijn van de dapperen, die de nacht durven door te brengen in het toch altijd wel duistere en spannende nachtkampement en overal is water en muziek, maar ook toiletten, een constant bemande EHBO-post, eetgelegenheden en verschillende podia en verzamelpunten. Daarbij is dit grootste Vughtse jeugdevenement verzekerd van de sympathie en goodwill van de gehele Vughtse bevolking. Meer dan honderdvijftig bedrijven, instanties en instellingen doneerden en sponsoren de jeugdweek die al sinds jaar en dag de afsluiting vormt van de zomervakantie. Spandoeken verspreid over het gehele speelveld tonen de namen van bijna de hele Vughtse horeca en op de programmablaadjes laten vele tientallen logo’s de betrokkenheid zien van Vughtse ondernemingen. “Eigenlijk moet je je rot schamen als je nog niet sponsort of doneert”, zegt een bestuurslid. “De gemeente is trots op jullie”, zegt wethouder Van de Ven die in zijn openingswoord de honderden toeziende ouders en grootouders opriep om ook eens een ovationeel applaus te geven aan al die vrijwilligers die eigenlijk het gehele jaar bezig zijn voor deze aansprekende week van vertier.

Handleiding medewerkers
Voor de medewerkers is er een handleiding met nuttige tips en aanwijzingen. Zo staat nadrukkelijk te lezen wanneer de verantwoordelijkheid voor de jeugd nog bij de ouders ligt en wanneer Jeugd Aktief deze belangrijke taak is toebedeeld. De houding van de leiding moet voorbeeldig zijn: ‘ben vrolijk, lach altijd en zet je beste beentje voor …’ is een streven. Ook graag: ‘genoeg energie meenemen’. Dat laatste is onontbeerlijk, want gedurende de speelmomenten is oplettendheid vereist. En mochten er eens ‘vrije speelmomenten’ zijn, dan dient de leiding creatief te zijn en de kids te verrassen met een oud-Hollands groepsspel zoals zakdoekje leggen, Annemaria koekoek, boompje verwisselen of het Jeugd Aktief-lied oefenen met een bijpassend dansje. Wil de leiding echt even op adem komen, dan is er als uiterste nood het rustgevende spel ‘wie kan er het langst een standbeeld zijn?’ Dat alles staat te lezen in het programmaoverzicht.

Lees het volledige artikel in Het Klaverblad van 14 augustus. Dat kan ook online; klik hier.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Basisschool de Lichtstraat bedankt alle ouders

Aan het einde van het schooljaar op woensdag 24 juni was het een kleurenexplosie bij …