Onder toeziend oog van wethouder Saskia Heijboer speldt de vader van Joep ten Bokkel Huinink het ‘jeugdlintje’ op bij zijn zoon. (Foto: Marc Bolsius)

Jeugdlintje uitgereikt in Vught

Elk jaar reikt wethouder Saskia Heijboer op de Dag van de Rechten van het Kind, 20 november, jeugdlintjes uit aan kinderen en jongeren uit Vught. Omdat dit soort huldigingen traditioneel gepaard gaan met veel contactmomenten en grote belangstelling van familie en vrienden, is dit jaar afgezien van een actieve campagne. Daarom wordt dit jaar slechts één jeugdlintje uitgereikt. Dit keer ontvangt alleen Joep ten Bokkel Huinink een jeugdlintje vanwege zijn acties tegen vervuiling van de natuur, maar eigenlijk zijn ze er bij de gemeente van overtuigd, dat veel meer kinderen in Vught dit jaar een jeugdlintje verdienen.

De lintjes zijn bedoeld voor kinderen en jongeren die veel voor anderen doen, zoals vrijwilligerswerk, activiteiten op school of die opkomen voor een klasgenootje dat wordt gepest. Het kan ook gaan om kinderen of jongeren die thuis te maken hebben met een zieke ouder, waardoor ze moeten bijspringen in het huishouden. Het gaat ook om kinderen of jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd, of die een heldendaad hebben verricht. Dit jaar gaat het lintje naar Joep ten Bokkel Huinink (8 jaar), omdat hij altijd bezig is met milieu en natuur. Wekelijks loopt Joep, samen met zijn zus Jet, een rondje in de buurt om zwerfafval te verzamelen en op te ruimen. Hij wilde dit veel grootser oppakken op World Cleanup Day, 19 september. Daarom mobiliseerde hij de hele buurt, zowel kinderen als ouders, om hem en zijn zus te helpen afval op te ruimen op het Isabellaveld. Afval dat was achtergebleven na de bouwwerkzaamheden. In totaal haalden ze 30 vuilniszakken op, die door de gemeente weer werden opgehaald. De kinderen die meehielpen, werden na afloop getrakteerd op limonade in het ‘winkeltje Joep en Jet’s knallers’. Een rijdende kraam gemaakt van bouwafval en pallets. Deze dag gaf iedereen een goed en voldaan gevoel. Ook Joep, de organisator. “Volgend jaar weer”, werd er al gezegd.
In een klein kasje kweekt de familie ook zelf diverse groenten. Joep is heel bewust bezig met milieu en natuur! Hij weet er heel veel vanaf en draagt dat ook over aan anderen, onder wie opa’s en oma’s.

Rechten van het Kind
Op 20 november 1989 hebben de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen. Daarom vieren we op 20 november elk jaar de internationale Dag voor de Rechten van het Kind. 193 Landen, waaronder Nederland, hebben dit verdrag ondertekend. Het verdrag bestaat uit 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen tot 18 jaar.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …