Voorzitter Yvonne den Otter-Vissers bij het clubhuis dat wordt verbouwd

’Jeugd Aktief’ dankt vele vrijwilligers

Het altijd bedrijvige clubhuis van Jeugd Aktief aan de Van Miertstraat, voor insiders ‘de JAS -Jeugd Aktief Stek’-, is de laatste weken het toneel van een uitbreiding voor het nieuwe seizoen. Na overeenkomsten met de welwillende gemeente en de financiële steun van ProRail zijn de vrijwilligers van de Vughtse Jeugdweek alweer bezig met de komende editie, die het bestuur toch wel heel graag weer op locatie wil houden met alle deelnemers en vrijwilligers.

Door Ton Wagenaars

In een keurig gedicht bedankte het bestuur van de meer dan vijftig jaar bestaande Vughtse Jeugdweek vorige week de tientallen vrijwilligers. Vele kleurrijke zonnebrillen werden uitgedeeld als teken van dankbaarheid. “En in de kleuren van de verschillende leeftijdsgroepen”, vertelt de nieuwe voorzitter Yvonne den Otter-Vissers (49). Sinds 1 oktober is zij de eerste vrouwelijke voorzitter van Vughts grootste jeugdevenement. “Ik volgde Sander Pieters op, maar ik was al vanaf mijn elfde jaar verbonden aan deze enthousiaste vereniging waarin 700 vrijwilligers participeren. Eerst als deelneemster, daarna als leiding en als bestuurslid. Mijn laatste functie was vicevoorzitter. Ik heb het dus allemaal van dichtbij meegemaakt en het was ook voor mij vreemd om vorig jaar te moeten toezien hoe er een jaargang niet doorging met wel een aflevering online als alternatief. Momenteel zitten we in een impasse en dat is geen ideale situatie, want we weten dat meer dan duizend kinderen tussen de zes en twaalf jaar in afwachting zijn van wat er mogelijk is. We weten ook dat er in die leeftijdscategorie een grote hunkering is naar een manifestatie waarbij iedereen elkaar weer kan ontmoeten.”

Drie scenario’s
Den Otter: “We kennen drie scenario’s. We zouden het liefst weer een ouderwets creatief programma aanbieden op de vertrouwde unieke locatie. Daarnaast wordt er al vergaderd om wellicht een corona-aangepaste jaargang te realiseren waarbij een online aflevering niet uitgesloten is. Meest beducht zijn we voor de keuze om niet te komen tot een programma. Naast de vele afdelingen en werkgroepen werkt nu het zogenaamde Outbreak Management Team aan de invulling voor een Jeugdweek in coronatijd. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente.”

Clubhuis in de steigers
Naast dit dilemma is de Jeugdweek deze maanden ook bezig met de verbouwing van het clubhuis. Vorig jaar werd onder luid gejuich duidelijk dat het clubhuis naast het spoor kon blijven bestaan. Daar waren enkele aanpassingen voor nodig zoals een nieuwe invulling van de gevel en het toevoegen van een nieuwe vergaderruimte. Daar wordt nu hard aan gewerkt met als doel dat in maart alles is gerealiseerd. De organisatie is nog steeds in haar nopjes dat voor deze oplossing werd gekozen. “Want we zitten hier op een uitstekende stek met, naast de werk- en vergaderruimtes, ook nog eens een ruime loods voor opslag.” Ondertussen laat het clubhuis de bezoeker zien hoe roemrucht en succesvol de geschiedenis van de Jeugdweek is. Vele attributen uit het rijke verleden kregen een plaats in de verschillende vertrekken en aan de wand getuigen tientallen foto’s van eerdere edities met honderden kinderen, die inmiddels allemaal al de middelbare leeftijd hebben bereikt en nu popelen om op hun beurt de hedendaagse jeugd te trakteren op een onvergetelijke week. Het thema voor de editie 2021 is al bekend: ‘Achter de schermen bij Square Eyes studio’s’.

Kijk ook bij

Lezing ‘Portretten uit de Bourgondische en Habsburgse tijd’

Op 8 februari geeft Joyce Tritschler-van Os een lezing in DePetrus over portretten uit de …