Harry Verhees en Carola Kuijpers

“Je moet dit werk met het hart op de goede plek doen”

‘Samen Thuis’ om langer zelfstandig te blijven wonen

“We krijgen gemakkelijk de twee uur vol met praten. Ik kan mijn verhaal kwijt aan iemand en dat is heel fijn als je alleen bent.” Aan het woord is de 90-jarige Harry Verhees die in een seniorenwoning bij Woonzorgcentrum (wzc) Theresia woont. Samen met vaste medewerker Carola Kuijpers vertelt hij wat ‘Samen Thuis’ voor hem betekent. “Mijn enige dochter is zes weken met vakantie naar Nieuw-Zeeland. Zij woont in Vught en bezoekt mij vaak. Nu kan dat niet en heb ik niemand om op terug te vallen. Daarom heb ik iemand van Samen Thuis ingehuurd voor drie keer per week twee uur. En dat bevalt mij uitstekend. We hebben ook een groepsapp, Carola, mijn dochter en ik”, glundert hij.

Door Ada Imming

Alle ouderen die in Vught, Cromvoirt en Helvoirt wonen en thuis extra ondersteuning nodig hebben, kunnen gebruikmaken van Samen Thuis van Vughterstede. Ook om familieleden of andere betrokkenen te ontlasten is Samen Thuis een oplossing. Samen Thuis komt ook buiten de gemeente Vught zoals in Tilburg, Den Bosch, Boxtel en Oisterwijk.
Harry Verhees woont vanaf 2017 in zijn appartement met mooi uitzicht op het park. Zijn vrouw kreeg verzorging in wzc Theresia en op deze manier was hij dicht bij haar. “We hebben zo nog twee jaar van elkaar kunnen genieten”, aldus Verhees. Hij vertelt graag over zijn werkzame leven in het bedrijf van zijn vader, Cliché- en Stempelfabriek Verhees in Den Bosch, dat van 1881 tot 1992 in bedrijf is geweest. Harry Verhees heeft er een mooi boekje over samengesteld dat hij trots laat zien en vraagt of ik weet wat een cliché is. Een cliché is een drukvorm die gebruikt wordt bij het drukken van illustraties in hoogdruk, zoals onder meer bij stempels, houtsnede, linosnede, et cetera.
Verhees maakt ook graag gebruik van de activiteiten in Theresia, zoals de muziekmiddagen en de ‘herenborrel’ waar alleen mannen bij aanwezig zijn. “De drankjes moeten we zelf betalen, maar de hapjes zijn van het huis”, lacht Verhees.

Plezier
“Wij komen bij mensen voor van alles, wat ze maar willen”, aldus Carola Kuijpers. “We praten veel, zoals met Harry Verhees, maar doen ook spelletjes, boodschappen en we gaan wandelen. Als de kinderen ver weg wonen doen we ook wat licht administratief werk en begeleiden we mensen naar de huisarts, het ziekenhuis en we helpen mensen ook met hun persoonlijke verzorging. Mensen kunnen zelf hun voorkeuren opgeven. Ik doe dit werk drie keer per week, maar val ook in voor anderen als dat nodig is. Het is wel belangrijk dat er zoveel mogelijk dezelfde medewerker bij iemand komt, want dan is er een band. Je moet dit werk met het hart op de goede plek doen”, vindt Kuijpers. Zij heeft duidelijk plezier in haar werk.

Langer thuis blijven
De oudere mens moet vaak gestimuleerd worden om te bewegen en te eten en drinken, vooral als er sprake is van beginnende dementie. Medewerkers komen dan vaak tijdens etenstijd, want ‘zien eten doet eten’ is gebleken.
“Er zijn verschillende aanbieders in de omgeving die dergelijke diensten aanbieden. Het verschil tussen hen en ons is dat zij vaak werken met zzp’ers en Vughterstede heeft acht medewerkers in vaste dienst”, vertelt coördinator Christel Abrahams.
Als je op jezelf woont en de dagelijkse dingen gaan minder gemakkelijk kun je kiezen voor Samen Thuis. Ook als je je alleen voelt of je naasten wilt ontzorgen. De diensten zijn toegesneden op het langer thuis kunnen blijven wonen. Praktische zaken in en rondom het huis, begeleid vervoer, persoonlijke aandacht en verzorging. Abrahams: “De coördinator regelt een persoonlijk kennismakingsgesprek. Daarbij wordt bekeken hoe de behoeften kunnen worden ingevuld. De medewerkers zijn zorgvuldig gescreend, betrouwbaar, flexibel en hebben de nodige ervaring en/of opleiding. Het gaat hierbij om betaalde diensten die privé maar ook vanuit het PGB-budget betaald kunnen worden.”

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …