(Foto: Ruud Strobbe)

“Je koopt een bed niet voor het leven”

We komen er allemaal een paar keer in ons leven voor te staan. Het uitzoeken van een nieuw bed. Best moeilijk, want waar moet je allemaal op letten? Je weet wel enigszins wat je wilt en je weet misschien wel wat je smaak is op dat gebied, maar er komen toch een aantal belangrijke zaken bij kijken waar je gedegen advies bij nodig hebt. Wat is de ideale hoogte van het bed? Wat is de juiste matras? Wil je een boxspring of een ledikant? Welke materialen kies je? En zo is er nog veel meer waar een goede adviseur je in kan bijstaan. Wij legden ons oor te luisteren bij Michel Roording (50), eigenaar van Q-Bed aan de Schakel in Vught. Hij is een expert.

Door Ada Imming

Slaap heeft een grote invloed op je gezondheid. Een slechte nachtrust kan onder meer leiden tot oververmoeidheid en stress. Je brengt zo’n acht uur per etmaal door in bed en daarom is een goed en comfortabel bed heel belangrijk.
Michel Roording weet alles van goede en comfortabele bedden. Zijn ervaring deed hij op in het vervaardigen van matrassen en als beddenadviseur. Twaalf jaar geleden begon hij zijn eigen bedrijf aan de Helvoirtseweg in Vught en sinds september heeft hij een groot bedrijf aan de Schakel, recht tegenover de ingang van de Action. “Hier hebben we veel meer ruimte en géén parkeerproblemen. Dat werd op de Helvoirtseweg alleen maar erger. We kunnen hier alles laten zien van de merken die wij voeren, zoals Auping, Avek, M Line, Caresse, Nordland en Hypnos. Wij hebben ons merkpalet vergroot en van ieder merk staat hier alles”, aldus een enthousiaste Roording. “Wij werken hier met drie mensen die allemaal een grote expertise hebben. Zij waren eerst beddenmonteur en zijn later door mij klaargestoomd om adviseur te kunnen zijn, want er is geen opleiding voor. Je moet alles in de praktijk leren.”

Visueel ingesteld
Wie een bed uitkiest maar graag een andere kleur of andere materialen wil, kan op een beeldscherm precies zien hoe het dan gaat worden. De gekozen configuratie wordt zichtbaar en dat is een heel fijne service in een wereld waar de keuze schier eindeloos is. Er zijn vele stoffen, houtsoorten en andere materialen. “Mensen zijn visueel ingesteld en daar spelen wij zo op in. Ik zit nu 30 jaar in het vak en het is heel fijn om voor jezelf te werken. Dat past beter bij mijn persoon en het verveelt nooit.”
Mensen kiezen steeds vaker voor comfort. Het bed is ook een meubelstuk geworden dat er mooi uit moet zien. De trend verlegt zich meer naar natuurlijke materialen als wol, vlas en katoen. En er wordt meer gerecycled. Want er werden in Nederland per jaar zo’n 1,7 miljoen matrassen weggegooid en verbrand.
Roording: “Onze retourmatrassen gaan naar Lelystad. Daar worden ze gerecycled tot bijvoorbeeld judomatten. Het is het mooiste als een matras weer een matras wordt, cradle-to-cradle heet dat. Wij laten al jaren niks meer verbranden. Wij nemen onze eigen verantwoordelijkheid.”

Boxspring
Hoe kiezen klanten het juiste bed? Veel klanten hebben al een idee hoe het eruit moet zien.
“De eerste vraag is wat de klant wil, gaat hij voor het plaatje of voor comfort. Of voor allebei. Wil je hard of zacht slapen? Slaap je op je rug, je buik of je zij? Wil je een boxspring of een ledikant? Zo’n 70 procent van de klanten kiest voor een boxspring, wat al een lang bestaand product is in het hogere segment van vroeger zoals Zevenslaper (nu Auping) en Pullman. Ik weet door mijn vroegere werk alles over matrassen om optimaal te kunnen adviseren en ik weet ook wat de klant niet moet doen. Ik wil geen miskoop verkopen, daar ben ik heel eerlijk in.”

Comfortgarantie
Q-Bed heeft een omruilgarantie, de zogenoemde Comfortgarantie van 90 dagen. Door het goede advies komt het maar heel weinig voor dat mensen hiervan gebruikmaken. Je koopt een bed voor de ligkwaliteit, maar mensen willen ook graag weten hoe lang een bed mee gaat. “Als je wil dat het een leven lang meegaat, moet je een blok beton kopen, zeg ik weleens. Maar dat is niet comfortabel. Je koopt goed comfort en geen bed voor je leven. Er zijn veel factoren die daarbij een rol spelen, zoals zwangerschap, bij het ouder worden verandert je slaapbehoefte, mensen worden ook langer en sommige mensen transpireren ’s nachts erg. Allemaal factoren die een rol spelen bij de keuze.” Daarom moet je iedere 10 tot 12 jaar kijken wat je nodig hebt. Een topdekmatras gaat zo’n acht jaar mee en de boxspring drie keer zo lang.

Fijn publiek
Q-Bed is de enige beddenspeciaalzaak in Vught en heeft, behalve Vughtenaren, ook veel klanten uit de regio en, sinds het internettijdperk, eveneens van verder weg gelegen plaatsen in Nederland.
“Het is heel fijn om in Vught te werken, een fijn publiek. Vughtenaren kopen graag in hun eigen dorp. We hebben hele families als klant. Ik vind het geweldig dat mensen aan elkaar doorvertellen hoe wij werken. Er gaat natuurlijk ook weleens iets mis, maar dat lossen we altijd goed op. We houden onze klanten heel graag tevreden.”

Q-Bed is 7 dagen in de week geopend: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-18.00 uur, zaterdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 12.00-17.00 uur. Slaap lekker!

Kijk ook bij

Nieuwe beweegtuin Huize Elisabeth gerealiseerd

De binnentuin van Huize Elisabeth is sinds kort een beweegtuin rijker. De complete beweegtuin bestaat …