De Oekraïense vluchteling Roma met JCV-voorzitter Lineke Kooyman

JCV helpt Oekraïners ellende vergeten

De uit Oekraïne gevluchte Roma is op vrijdag 15 april een bijzondere gast op een dubbeltoernooi waarvoor zich vrijwel de volledige groep ’50-plussers’ van JCV heeft aangemeld. De Oekraïner introduceerde zich begin deze maand bij JCV en enkele dagen later nam hij zijn 15-jarige landgenoot Nazar mee naar JCV’s tafeltenniszaal aan de Van de Pollstraat.

De twee proberen bij JCV de zinnen te verzetten en te ontsnappen aan alle verwoestingen, bedreigingen en andere ellende die de oorlog met Rusland in hun vaderland veroorzaakt. “Tafeltennis hier is voor ons een fijn tijdverdrijf”, zegt de Engels sprekende Roma. “Hier kunnen we even ontspannen. Als we samen met al die andere mensen tafeltennissen, zijn we even afgeleid van de oorlog en de zorgen over wat er in ons eigen land gebeurt.”

Bedreiging
Roma vluchtte uit Zhitomir, een stad met ruim 270.000 inwoners ten noordwesten van de hoofdstad Kiev. De 39-jarige lasser bewoonde daar een eengezinswoning. Volgens de laatste berichten staat dat huis nog overeind, maar wordt de stad nog steeds bedreigd door luchtaanvallen. Op zijn vlucht nam Roma zijn vrouw, drie kinderen en grootmoeder mee. Ergens in de komende weken willen ze de oversteek maken en gaan wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk. Het gezin wordt er opgevangen door een goede vriend.
Nazar verblijft naar verwachting nog enkele maanden in Helvoirt. De 15-jarige middelbare scholier ontvluchtte Charkov. In de tweede stad van Oekraïne, op slechts enkele tientallen kilometers van de grens met Rusland, wordt al vanaf het begin van de oorlog zware strijd geleverd. Een groot deel van Charkov ligt in puin. Nazar woonde er met zijn ouders in een appartement. Nu verblijft hij in bezinningshuis Emmaus in Helvoirt met zijn moeder. Zijn vader bleef achter in Oekraïne. Vrijwilligers van Emmaus zijn voor hem op zoek naar een school.

Emmaus Helvoirt
Roma en Nazar maken deel uit van een groep van ongeveer dertig personen die worden opgevangen in Helvoirt. Ze kwamen bij JCV terecht via Annemarie van Hoof, vrouw van een van de leden van JCV’s vrijdagmorgengroep en een van de vele vrijwilligers bij Emmaus. Haar partner Peer van Hoof zorgt voor vervoer van Helvoirt naar Vught en terug. Bij Emmaus is plaats voor maximaal 100 personen. Het huis heeft ruimte en ondersteuning toegezegd voor ten minste zes maanden. Daarvoor moest een aantal reserveringen worden geannuleerd. De Oekraïense vluchtelingen hebben een kamer met twee bedden, een stapelbed, een toilet en doucheruimte ter beschikking. Verder zijn er gezamenlijke ruimtes voor eten en vermaak. De tijdelijke bewoners worden ook geholpen met praktische zaken, zoals het aanvragen van een BSN en bankpas. Voor vervoer zijn fietsen geregeld en zet de Seniorenbus Vught zich in.

Dubbeltoernooi
Aan het dubbeltoernooi van JCV nemen achttien spelers deel. Zij spelen een vier- en een vijfkamp. Steeds is een sterkere speler gekoppeld aan een wat minder sterke. Met zijn 83 jaar is Gijs Manders de oudste deelnemer. Pepijn van Hoof (36) is de jongste. Het toernooi begint vrijdag 15 april om 09.30 uur.

Kijk ook bij

Taalvrijwilliger worden?

In de gemeente Vught hebben ongeveer 3.000 inwoners moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden. …