JBZ: zo fit mogelijk de operatie in

In de sportzaal van het Jeroen Bosch Ziekenhuis trapt een groep oudere patiënten stevig door op de pedalen van hun hometrainer. Hun doel? Zo fit mogelijk hun oncologische operatie ingaan. Want een zware operatie ondergaan is topsport.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden oudere patiënten daarom begeleid met een intensief trainingsprogramma, gecombineerd met voeding. Waar patiënten voorheen werd geadviseerd om zelf aan de slag te gaan, kan dankzij dit prehabilitatieprogramma maximale ondersteuning op alle vlakken worden geboden. Dat gebeurde al bij oudere patiënten die een darmkankeroperatie nodig hebben en is nu uitgebreid naar ouderen die blaaskanker hebben. De wens is deze ondersteuning bij meer operaties te gaan bieden.

“De pilot voor ouderen bij blaasverwijdering is een intensief traject”, vertelt Maria Verhoeven. Als casemanager/oncologieverpleegkundige speelt zij een belangrijke rol bij de mentale ondersteuning van patiënten. “Zelf actie kunnen ondernemen, geeft mensen een positieve stimulans om aan hun gezondheid te werken. Als je een grote operatie moet ondergaan, kan het voelen alsofje je lot in de handen van de zorgverleners legt. Mensen willen ook zélf iets doen om beter met hun ziekte om te gaan, om sneller op te knappen.”

Lees het volledige artikel op de website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …