JBZ biedt nieuwe vorm van anesthesie

Anesthesiologen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bieden een deel van hun patiënten een nieuwe vorm van narcose aan waarbij de kans op nawerkingen zoals misselijkheid en verwardheid bijna nul is. Ook voorkomt de nieuwe mix van narcosemiddelen verslaving aan opiaten of andere pijnstillers. Het Bossche ziekenhuis behandelt nu circa 15 patiënten per week met de opioïdevrije narcose. De wens is om de nieuwe narcosevorm bij meer patiënten te gaan toepassen.

De nieuwe aanpak maakt gebruik van narcosemiddelen die pijnsignalen blokkeren in het ruggenmerg en in de hersenstam. Hierdoor bereiken pijnprikkels het brein van de geopereerde patiënt niet en ervaart de patiënt geen pijn. Groot verschil met reguliere anesthesie is het weglaten van opioïden. Opioïden zijn chemisch nagebootste opiaten (morfine-achtige pijnstillers) die tijdens een narcose wel ook in de hersenen actief zijn.

Initiatiefnemer en pleitbezorger voor de nieuwe aanpak is JBZ-anesthesioloog Aarnoud Teune. ’De opioïdevrije narcose heeft grote voordelen en is een volwaardig alternatief voor de huidige standaardmix van narcosemiddelen. Alle patiënten die gezond zijn qua hart en bloedvaten komen in aanmerking voor de nieuwe aanpak. De aanpak wordt inmiddels in 25 landen toegepast. In Nederland is het JBZ nog een van de weinige ziekenhuizen dat de nieuwe narcosevorm toepast.

Lees het volledige bericht op de website van het JBZ.

Kijk ook bij

Benefietconcert met Og3ne en Emmelie

Op vrijdag 23 december om 20.00 uur is de Ruwenberg het kerstdecor voor het benefietconcert …