Alain Clark Jazz in Duketown 2018 (Fotograaf: Evelien Gerrits)

Jazz in Duketown en WK Handboogschieten slaan handen in één

De Parade in ‘s-Hertogenbosch is tijdens het pinksterweekend (8 en 9 juni) het domein van zowel handboogschutters als jazzliefhebbers. Stichting Jazz in Duketown en Team TOC – de organisator van de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 – hebben elkaar gevonden in een samenwerking, waarbij op zaterdag en zondag overdag de finales van de WK voor handboogschutters met een beperking plaatsvinden en na afloop kan worden genoten van diverse jazzartiesten. Vrijdagavond en maandag (tweede pinksterdag) is er alleen jazz op de Parade. Beide evenementen zijn gratis te bezoeken.

Eric Kersten

Jazz in Duketown is het grootste gratis te bezoeken jazzfestival van Nederland en vindt dit jaar voor de 46e keer plaats, de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 is het grootste sportevenement in ’s-Hertogenbosch sinds de komst van de Tour de France in 1996. Toen bleek dat de twee evenementen dit jaar tegelijkertijd zouden plaatsvinden, was dat best even schrikken volgens Gaby Westelaken (Voorzitter Stichting Jazz in Duketown) en Eric Kersten (Directeur Team TOC). Maar voor beiden was meteen duidelijk dat samenwerken de beste optie was. “Je kunt beter denken in oplossingen dan in problemen”, zegt Westelaken. “Bovendien kunnen de twee evenementen elkaar versterken. Sportliefhebbers kunnen genieten van jazz en andersom”, vult Kersten aan.

Gaby Westelaken

De organisaties van beide evenementen gaan verschillende faciliteiten met elkaar delen, zoals tribunes, podia en licht- en geluidfaciliteiten. Jazz in Duketown, dat jaarlijks bezocht wordt door circa 150.000 bezoekers, programmeert grote (internationale) namen die normaal gesproken alleen tegen betaling te bewonderen zijn. De komst van de Archery2019 Arena naar de Parade betekent volgens Westelaken wel dat er iets geschoven gaat worden in de programmering van het populaire jazzfestival. “Het hoofdpodium van Jazz in Duketown verhuist naar de Markt, maar ook op de Parade kunnen mensen genieten van de grote namen uit de jazz en aanverwante stromingen. Bezoekers kunnen hier ook plaatsnemen op de tribunes die worden geplaatst vanwege de WK en zittend luisteren naar de muziek. Iets waar we vorig jaar mee zijn begonnen en wat duidelijk aansloeg bij ons publiek.”

Naast Jazz in Duketown en de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 is er tussen 1 en 16 juni nog veel meer te doen in ’s-Hertogenbosch. Op de Limietlaan, tussen de Archery2019 Arena op de Parade en kwalificatievelden bij rugbyclub The Dukes komt een speciale Archery2019-lane waar twee weken lang van alles te doen en te beleven is. Daarnaast vinden er na afloop van de handboogwedstrijden verschillende optredens en evenementen plaats. “Archery2019 moet echt een feest worden voor alle Bosschenaren. Voor sportliefhebbers maar ook zeker voor alle Bourgondiërs in de stad. Daarom zijn we ook zo blij met de samenwerking met Jazz in Duketown, en verzorgen we naast de sport ook een uitgebreid entertainmentprogramma”, aldus Kersten.

Archery2019 Arena (schets)

Kijk ook bij

Kom gratis luisteren naar een mooi verhaal

Voorleeslunch Dit jaar wordt de tiende editie van ‘De Nationale Voorleeslunch’ gehouden. Ter gelegenheid hiervan …