IVN en NMV: “Te weinig compensatie voor bomenkap N65”

De provincie publiceerde onlangs informatie over de kap van 1047 bomen voor de ombouw van de N65. IVN en Natuur- en Milieugroep Vught vindt die informatie voorbarig en onjuist.

Het is heel triest dat zoveel bomen gekapt moeten worden, maar de milieugroep accepteert dit als onvermijdelijk. Waar het om gaat, is wat er daarna aan groen terugkomt. Dat is volgens IVN/NMV véél te weinig. De provincie stelt dat voor elke gekapte boom er één terugkomt. Maar volgens het bestek komen er maar 421 bomen terug bij de weg. En wat er terugkomt, zijn boompjes die veel kleiner zijn dan de 150-jarige eiken. Dat leidt ter plekke tot drastische en blijvende ecologische achteruitgang: minder schaduw, water-, fijnstof-, stikstof- en CO2-afvang. Zelfs over een eeuw is er dwars door Vught veel minder groen dan nu.

Veldjes
Wel zoekt de gemeente naar veldjes, ergens ver verwijderd van de weg, om daar nog boompjes te planten. Een terrein bij de Boxtelseweg wordt genoemd. Nieuw bos daar aanplanten is prima, maar dat compenseert niet de kaalslag langs de N65, vinden IVN en NMV. Meer bomen en struiken kunnen prima langs de weg, als je ze dichter op elkaar zet: op 6 i.p.v. 18 meter van elkaar (wat het bestek wil), met zg. ‘blijvers’ en ‘wijkers’. Dat zijn snelle groeiers die na enkele decennia kaprijp zijn. Zo ging dat rond 1850 óók. Het zachte hout werd nadien geveld, waarna de eiken (blijvers) resteerden. IVN en NMV pleitten ervoor om het bij de reconstructie net zo te doen als destijds bij de aanleg van de weg. Toen was hout kostbaar, nu zijn bomen ook van grote waarde. In het overleg over de plannen kreeg de milieugroep te horen dat Rijkswaterstaat geen dichtere beplanting wil, want: te lastig en onveilig. Maar al het groen komt straks achter nieuwe vangrails, dus verkeer kan die bomen niet meer raken.

De wet wil dat hier bij kap gelijkwaardige herplant binnen de planlocatie komt. Omdat het plan niet aan die eis voldoet, heeft IVN/NMV de Raad van State gevraagd om de gemeente te verplichten met een beter plan voor de herplant te komen. Op de zitting van de Raad van State bleek dat de rechters dit bomenbetoog goed begrepen. De gemeente zou eerst de uitspraak moeten afwachten. De milieugroep vindt het nu te vroeg voor een kapvergunning, die intussen is aangevraagd.

Kijk ook bij

Duurzaamheid in pakketverzending

Advertorial In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel om te kijken …