Is de egel welkom in uw tuin?

Het gaat slecht met de egel in ons land. Naar schatting is de egelstand de laatste jaren met 80% afgenomen. Jammer, het is een grappig en nuttig diertje, dat wel raad weet met de slakken in je tuin.

De oorzaken voor de terugloop zijn legio. Klimaatverandering en verdroging, de ook al dramatische afname van insectenaantallen, verstening van onze woonomgeving, verkeersdrukte. Ook vallen er slachtoffers door robotmaaiers van het type dat hoog op de wielen staat en door landbouwgif. Veel egels verhongeren domweg, doordat ze niet meer aan voldoende natuurlijk voedsel kunnen komen. De egel gaat dan niet goed aangevet de winterslaap in, en haalt het voorjaar niet.

Het verschil maken
Het goede nieuws is dat we met onze tuinen veel verschil kunnen maken. Vught is overwegend een groene gemeente. Vaak zijn er maar een paar kleine aanpassingen nodig om te maken dat de egel zich welkom voelt, om te overwinteren en zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Natuurlijk begint het ermee dat het diertje in onze tuin moet kunnen komen. Het moet onder onze poort door kunnen of er moet een gat van 30 bij 30 cm in de schutting zitten. De egel bouwt graag een nest in een verwilderd hoekje van de tuin, om te overwinteren of jongen te krijgen. We bewijzen hem dus een grote dienst door niet al te netjes te zijn.

Wat moet u doen?
Op de website Egelbescherming.nl vindt u een overzicht van wat u moet doen en laten als u een egelvriendelijke tuin wilt creëren. Mocht u er desondanks behoefte aan hebben dat er iemand met u meekijkt, neem dan contact op met de zoogdierenwerkgroep van IVN/NM Vught. U kunt dan een afspraak maken met een van de leden om met u door uw tuin te lopen en u tips te geven. Stuur een mailtje naar mjonkerm@gmail.com, onderwerp: ‘egel’.

Kijk ook bij

Geef jouw sportkleding een tweede kans

Na de zomervakantie wordt voor de 6e keer de Sportkleding Weggeefbeurs gehouden. Vanaf april is …