Inwoners en landgoederen: “Géén windpark ten zuiden van Vught’

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft al nee gezegd tegen het plaatsen van windturbines. Vught is nog in beraad, maar Boxtel wil toch doorzetten. Gemeente Boxtel wil tegen de wil van Sint-Michielsgestel in windturbines op de gemeentegrens met Sint-Michielsgestel, Esch en Vught gaan plaatsen. Inwoners en landgoederen springen op de bres voor de natuur en het landschap.

Inwoners en eigenaren van landgoederen versterken het morele appel van natuurorganisaties en Brabants Landschap. Deze natuurorganisaties hebben een brandbrief gestuurd naar alle raadsleden. In de brief roepen zij op om de natuur te beschermen en géén windturbines te plaatsen nabij beekdalen en bijzonder Brabants landschap zoals nabij Landgoed Bleijendijk, De Beukenhorst en het Wilhelminapark. “Pas op: met de plaatsing van windturbines wordt het landschap onomkeerbaar beschadigd”, luidt het morele appel van het Theederheyde Collectief, een inwonerscollectief van enkele honderden inwoners in het gebied.

Twee keer hoger dan provinciehuis
“De windturbines zijn ruim twee keer zo hoog als het provinciehuis. Bomen en dieren moeten wijken voor deze ‘groene’ plannen van gemeente Boxtel. Onacceptabel”, zegt het Theederheyde Collectief. De omwonenden aan de zuidkant van Vught zien meer heil in een alternatief plan voor samenwerking tussen de drie gemeentes om samen de recreatieve waarde en toeristische potentie te versterken. Er liggen kansen om samen fiets-, wandel- en vaarverbindingen te ontwikkelen op de grens van Vught, Boxtel en Sint-Michielsgestel. Het nieuwe Museum Oud-Herlaer en de Vughtse parels zoals Kasteel Maurick en landgoed Haanwijk bieden volop kansen voor inwoners om nog meer van de natuur en het erfgoed te genieten. “Verpest het mooie gebied aan de Esschestroom niet door windturbines”, luidt de oproep.
“We mogen hooguit achteraf meepraten als het besluit al genomen is. Gemeente Boxtel overweegt om ook zonder draagvlak de plannen door te zetten”, vinden de bewoners van het gebied Wilhelminapark en Esschestroom.
Op dinsdag 8 juni neemt de gemeenteraad van Boxtel een besluit over het windpark aan de grens met Vught en Sint-Michielsgestel. Wil je bezwaar indienen, dan kan dat nog tot 7 juni. Op de website www.theederheyde.nl lees je hoe je dat kunt doen.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …