Inschrijven voor IJzeren Man Zwemloop

De inschrijving voor de IJzeren Man Zwemloop en de zwemprestatietochten op 9 september is geopend. Op die zondag is traditiegetrouw de IJzeren Man Zwemrace en door de samenwerking van Prins Hendrik (atletiek) en de Dommelbaarzen (zwemmen) is het dit jaar voor het eerst mogelijk om ook een zwemloop te houden.

Om 10.00 uur zullen de zwemlopers het water in gaan. Bij een groot aantal deelnemers zal er in zogenaamde ‘waves’ gestart worden om iedereen de gelegenheid te geven ruimte te vinden bij de start. De zwemlopers zwemmen hun afstand op een eigen baan om geen hinder te hebben (of te veroorzaken) van de deelnemers aan de zwemrace. Die zwemmen immers voor hun landelijk klassement en racen zo snel mogelijk om daar goed in te scoren. Deelnemers aan de zwemloop kunnen kiezen tussen 500 meter zwemmen en 5 kilometer lopen of 1 kilometer zwemmen en 10 kilometer lopen.

Wisselzone
Nadat de zwemlopers hun afstand gezwommen hebben, komen ze in de wisselzone, waar het zaak is zo rap mogelijk schoenen aan te trekken om te beginnen aan het loopdeel van de wedstrijd. Het loopparcours is uitgezet rondom de IJzeren Man, waarna de finish weer bij de IJzeren Man zal zijn. “We verwachten veel deelnemers vanuit de regio”, zegt Hennij Oldenhove, voorzitter van de Wedstrijd Organisatiecommissie van PH. “Voor de Zwemrace komen al jaren landelijke toppers naar Vught en daar zijn we heel blij mee, maar zo’n zwemloop en de prestatietochten, dat is toch een sportfeestje voor Vught en wijde omgeving.

Zwemrace
“Naast de Zwemloop is er voor mensen die alléén willen zwemmen de gelegenheid om vanaf één uur deel te nemen aan een recreatieve prestatietocht of in estafettevorm aan een wedstrijdje op de officiële wedstrijdbaan”, vertelt Annet Nimeijer van de IJzeren Man Zwemrace-commissie van de Dommelbaarzen. Al deze liefhebbers van zwemlopen of zwemmen kunnen zich via de site www.inschrijven.nl melden. Nimeijer: “De eerste reacties uit het veld zijn zeer positief, de inschrijving gaat best hard. Wacht dus niet tot kort voor 9 september, maar schrijf je snel in. Alleen dan ben je verzekerd van een startbewijs.”

Overnachten
Om deelname vanuit het hele land mogelijk te maken, biedt Van der Valk Hotel Vught een arrangement aan. Voor 72,50 euro kunnen deelnemers overnachten, dineren en ontbijten op een steenworp afstand van de wedstrijdlocatie. Misschien een leuke aanleiding voor een weekendje Vught? Het zou prachtig zijn als dit nieuwe Vughtse sportevenement meteen het eerste jaar een doorslaand succes wordt en een vaste waarde op de Vughtse sportkalender.

Kijk ook bij

Radioastronomiedag bij Sterrenwacht Halley op 3 maart

Op zondag 3 maart houdt Sterrenwacht Halley in Vinkel een Radioastronomiedag. Het programma begint om …