Indrukwekkende Dodenherdenking in Sint-Michielsgestel

Indrukwekkend in alle eenvoud; zo verliep Dodenherdenking 2018 in Sint-Michielsgestel.

Voor de plechtigheid, die begon in de Michaëlkerk, verzamelden zich meer dan 300 belangstellenden. Opvallend veel jonge ouders met kinderen waren naar de herdenking gekomen. Zij luisterden onder meer naar “St. Florian Choral” en “John Peel” van harmonie Sint-Michaël. Mark Hueber, meerdere keren uitgezonden op vredesmissies, deelde zijn ervaringen met de aanwezigen.

Het winnende gedicht van de dichtwedstrijd “Dichter bij 4 mei” voor jonge mensen van 14 tot 19 jaar werd voorgelezen. De keuze voor het gedicht sloot naadloos aan bij de boodschap, die burgemeester Pommer uitsprak: “De verhalen van toen moeten we blijven vertellen om te kunnen gedenken en herdenken. Vrijheid moet doorgegeven worden.”

Bij het oorlogsmonument is, na de Taptoe, bij de 2 minuten stilte enkel het gefluit van vogels hoorbaar. De Nieuwstraat werd om 20.00 uur afgezet voor het verkeer. Veteranen van Gedenk Hen die Vielen, burgemeester Jan Pommer en legden kransen. Leden van Scouting Petrus Donders werden betrokken bij de kransleggingen en het aanbrengen van de diverse vlaggen op de twee locaties. Sint-Michielsgestel herdacht de doden uit de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van latere oorlogen op gepaste wijze. Ter ere van de Engelse bevrijders van Sint-Michielsgestel, het legeronderdeel Northhamptonshire Yeomanry, volgde na een stille tocht vanuit het kerkplein eveneens een tweetal kransleggingen bij het monument bij de Beemden. Het sluitstuk van de herdenking werd ook door velen bezocht.

Opvallend veel ouders met kinderen waren bij Dodenherdenking 2018 aanwezig. Een ouder vertelt: “We kregen een vraag of we met de kinderen ooit bij de Dodenherdenking waren geweest. Daarop moesten we ontkennend antwoorden. Daarom ben ik met mijn man en kinderen vanavond hier. Zo geef je Vrijheid door.”

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …