Opdat wij niet Vergeten. Peter R. de Vries. Ans Markus

In Museum Slager: schilderij Peter R. de Vries door Ans Markus

Ans Markus toont in haar tentoonstelling ‘Verbonden Vrijheid’ regelmatig nieuwe schilderijen en beelden. Nu heeft zij toegevoegd ‘Opdat wij niet vergeten’, een groot portret van Peter R. de Vries. Ans Markus schilderde het vlak nadat Peter R. de Vries in de Leidse Dwarsstraat in Amsterdam was neergeschoten. Haar schilderij leidde tot ontroerde reacties van de familie van Peter R. de Vries. Na toestemming van de dochter werd het werk als beelddrager bij een tentoonstelling over herinneringen gebruikt. En nu is het tot medio maart te zien in Museum Slager.

“We hebben allemaal met afschuw het brute neerschieten van Peter R. de Vries gezien en beleefd. Ik wilde hem op een afbeelding als strijdvaardig én vriendelijk, met kracht. Met als titel voor het schilderij: Opdat wij niet vergeten.”
Tijdens haar expositie verzorgt Ans Markus ook regelmatig lezingen, waarin zij haar bezoekers meeneemt langs haar schilderijen en in haar ontwikkeling, van omgaan met onzekerheden naar een steeds bredere oriëntatie en opener blik op de wereld. Diepe intermenselijke betrokkenheid is in veel schilderijen terug te vinden, zoals in het grote schilderij ‘Verdraagzaamheid’ met 150 portretten van (jonge) mannen en vrouwen, en in ‘Verborgen verdriet’, portretten van dakloze mannen, geschilderd nadat Ans Markus vijf jaar les had gegeven aan dak- en thuislozen bij het Leger des Heils in Amsterdam. In de expositie is ook een aantal schilderijen met ‘een Brabants tintje’ te zien. Zo had Ans Markus een tip gekregen van een vriendin die goed bekend was met Zorgpark Voorburg/Reinier van Arkel in Vught. Er was een mogelijkheid een gebouw te bezoeken, dat zou worden afgebroken. Het inspireerde Ans tot het maken van de serie ‘Godshuizen’.

De eerstvolgende lezing van Ans Markus is op zondag 15 januari 12.00 – 13.00 uur. Aansluitend is er tot 15.00 uur de mogelijkheid haar te ontmoeten in een Meet & Greet. Lezingen en Meet & Greets komen er ook op 26 februari en 12 maart 2023. De toegangsprijs voor het bijwonen van de lezing is € 12,50 p.p. Vrienden van Museum Slager en museumkaarthouders betalen voor deelname aan de lezing € 6 toeslag. Reserveren voor deelname aan de lezing kan via de website van Museum Slager, zie hier. Ook deelname aan de Meet & Greet en overige bezoeken graag reserveren via de website.

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch. Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot – 17:00 uur en op zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Entree € 12,50 inclusief kopje koffie/thee, kinderen tot 12 jaar gratis, kinderen van 13-18 jaar € 4, Museumkaart en Icomkaart: gratis.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …