In je eigen buurt ‘uit de voeten’ kunnen

We moeten met z’n allen ‘in de benen’. Lekker bewegen is niet alleen leuk, maar ook gezond. Voldoende bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht, psychische klachten, stress en botbreuken. Het is een trend bij gemeentes om te investeren in de openbare ruimte.

Door Ada Imming

MOVE Vught nam het initiatief en ging samen met de gemeente aan de slag om te komen tot openbare sport-, spel- en beweegvoorzieningen voor jong en oud verspreid over heel Vught. En de Vughtenaren werden uitgenodigd om hier zelf over mee te praten tijdens een inloopavond die vorige week woensdag werd gehouden. In beweging komen, samen of alleen. De gemeente wil dat iedere inwoner in zijn of haar eigen buurt ‘uit de voeten’ kan.

Logische plekken
Advies-, ontwerp- en ingenieursbureau Kragten, dienstverlener op het gebied van ontwikkeling, inrichting en beheer van stedelijke en landelijke gebieden, heeft een demografisch onderzoek gedaan naar hoe de Vughtse bevolking zich ontwikkelt in de toekomst, waar de verschillende leeftijdsgroepen wonen en welke locaties zich lenen voor beweegvoorzieningen. Er zijn zo’n 12 locaties aangemerkt, verspreid over Vught, waar reeds groen, water en/of sportvoorzieningen zijn. Er wordt gewerkt aan een structuur om op logische plekken verschillende voorzieningen te realiseren.

Ideeën
Er was een kleine groep geïnteresseerde én gemotiveerde Vughtenaren uit verschillende wijken op de inloopavond die zich graag lieten uitleggen wat de plannen zijn en ook hun ideeën naar voren brachten. Met name het Lidwinaveld in Vught-Zuid spreekt tot de verbeelding en bewoners van het Heunpark willen graag op het daar braakliggende grasveld een voorziening voor ouderen gecombineerd met een speeltuin voor de (klein)kinderen om samen te kunnen bewegen.

Mooie borden
De gemeente is de opdrachtgever en MOVE de uitvoerder van de plannen. Wethouder Toine van de Ven is heel enthousiast. In de aanloop naar deze plannen zijn er in Vught al plekken gerealiseerd zoals onder meer een natuurspeeltuintje in natuurgebied De Kwebben, de Beweegtuinen bij de Vlasborch en Huize Theresia en de Beweegroute bij de Rode Rik.
Van de Ven: “Die route is voorzien van instructies op geplastificeerd papier en daarvoor in de plaats zou ik heel graag mooie borden willen zien. Op het Lidwinaveld zijn er voetbalvoorzieningen en bij Prins Hendrik is de Beweegbank in de speeltuin. De eerste in Nederland. Daar zijn we heel trots op. Dat was een gouden greep.” Ook is er voor kinderen een zogeheten ‘springsteen’ waar muziek uit komt.

Stappenplan
MOVE Vught organiseert en ondersteunt allerlei sport- en beweegactiviteiten en is betrokken bij verschillende werk- en projectgroepen die zich inzetten voor kwetsbare doelgroepen. Ongeveer een jaar geleden heeft MOVE de plannen bij de gemeente aangekaart en in het voorjaar heeft Kragten opdracht gekregen de mogelijkheden te onderzoeken. De potentiële beweegplekken die door Kragten zijn aangegeven liggen verspreid over het dorp en het is ook een wens van de wethouder om die plekken met elkaar te verbinden. “Dat zou heel gaaf zijn. We moeten samen met Kragten kijken of dat mogelijk is. En MOVE weet hoe ze de mensen naar die plekken toe moet krijgen. De suggesties van de bewoners die er waren worden meegenomen in de uitwerking van de plannen. We gaan een stappenplan maken dat voorgelegd kan worden aan de gemeenteraad. Dan moet er jaarlijks een budget in de begroting worden opgenomen en bekijken we wat we voor dat geld kunnen doen. Het doel is bekend. Het is dus afhankelijk van de financiën hoe snel het totale plan gerealiseerd kan zijn. We gaan kijken wat een logische volgorde is en MOVE zal hierbij leidend zijn.”

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …