“Ik lach iedere dag dat ik op school ben”

Na 38 jaar voor de klas komt er op 31 mei een eind aan de onderwijscarrière van Dorothé Wagemakers. Een dag voordat ze 65 wordt neemt juffrouw Dorothé afscheid van obs De Piramide in Vught. Dat doet ze met een dubbel gevoel: “Ik ga de collega’s en de kinderen enorm missen, maar de wekker ’s ochtends zeker niét.”
Door Ton de Kort

Het afscheid van het onderwijs komt voor Dorothé een jaartje vroeger dan noodzakelijk. Ze zou eigenlijk tot haar 66ste mogen werken, maar besloot gebruik te maken van de mogelijkheid om een jaar eerder te stoppen. “Ik sta nog steeds met plezier voor de klas, maar ik vond mijn 65ste verjaardag ook wel een mooi moment om mijn vervroegd pensioen in te laten gaan”, bekent ze eerlijk. “Het is ook niet meer zoals tien, twintig jaar geleden. Er komt zovéél bij kijken.” Ze weet waarover ze het heeft. Zo staat ze sinds mei vorig jaar nog maar twee dagen voor de klas. “Dat was een goede beslissing.”

Niet onafgebroken
Dorothé stond al op haar 21ste voor de klas, op de Lidwina kleuterschool. Ze werkte heel haar onderwijsperiode in Vught, maar niet onafgebroken. Toen ze zwanger raakte, verliet ze het onderwijs. Acht jaar later kwam ze, als moeder van drie kinderen, weer terug. Aanvankelijk als invaller op De Groene Beuk. “Ik begon met één middag in de 14 dagen. Dat voelde niet als werken.” Geleidelijk aan breidde ze het werk uit naar 4 dagen. Na de fusie met De Wegwijzer kwam ze op De Piramide terecht. “Ik ben van oorsprong kleuterjuf, maar die kleuters heb ik daarna nooit meer gehad. Ik heb vooral voor groep 3, 4, 5 en 6 gestaan, en heel kort groep 8. Ik begon ooit met een klas van 36 kinderen. Daar moet je nu niet meer aan denken.”

Veranderingen
Ze heeft heel wat veranderingen in het basisonderwijs voorbij zien komen. “De kinderen zijn mondiger geworden. Er is meer differentiatie, het onderwijs is passender geworden, meer op het individu gericht. Het is van relatief relaxed naar een stuk intensiever gegaan. Ik heb altijd geleerd om écht naar de kinderen te kijken, me als doel gesteld dat kinderen zich veilig, gezien en gehoord moeten voelen. Dat is de basis en een voorwaarde om tot leren te komen.” Sinds dit jaar kijkt ze ook naar haar twee kleinkinderen. Daar wil ze er méér voor zijn. “En we gaan samen gewoon genieten”, zo kijkt ze vooruit. Ze geniet met volle teugen van haar laatste weken. “Ik lach iedere dag dat ik op school ben.” Dorothé weet dat het afscheid haar zwaar zal vallen: “Veel kinderen in mijn klas – groep 5a – reageerden verdrietig toen ze hoorden dat ik wegging.“

Persoonlijk afscheid nemen
Op woensdag 31 mei is juffrouw Dorothé voor het laatst op De Piramide. Die ochtend wordt er een speciale maandviering door de bovenbouw aan haar opgedragen. Tussen 12.00 en 13.00 uur is er voor ouders en kinderen, maar ook voor oud-leerlingen of hun ouders, gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …