Humanitaire hulp Molukken

Contactgroep HUMANITAIRE HULP MOLUKKEN in Vught vraagt aandacht en hulp voor slachtoffers en ontheemden op de Molukken na een zware aardbeving op 26 september. Landelijke hulpacties ontbreken en omdat de nood hoog is, vraagt de Contactgroep gemeente Vught mededogen te tonen en humanitaire hulp te bieden aan familie en landgenoten van haar Molukse ingezetenen in het getroffen gebied. Bijdragen van particulieren, instellingen en bedrijven zijn uiteraard ook welkom.

De aardbeving van 6,5 op de schaal van Richter heeft al 41 doden geëist. Er vielen ruim 1600 gewonden en er zijn zo’n 6500 huizen en openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, gebedshuizen en scholen verwoest of beschadigd. Een maand lang werden ruim 1800 naschokken gemeten. Voor alle zekerheid kiezen de ontheemden ervoor om voorlopig op hoog gelegen gebieden te blijven uit vrees voor een tsunami en het alsnog instorten van hun huizen en andere gebouwen.

In de bergen bivakkeren tienduizenden mensen in moeilijk bereikbare tentenkampen. Families overleven in provisorische tentjes dicht op elkaar. De sanitaire voorzieningen zijn slecht. Veel mensen zijn ziek door de slechte hygiëne. In de riviertjes moeten de meeste mensen hun behoefte doen. Door de droge moesson loopt de gemiddelde temperatuur overdag op tot 31 graden Celsius waardoor in de tentjes ondragelijke temperaturen ontstaan. Gevreesd wordt voor ongezonde toestanden. Verder verloopt de hulpverlening traag vanwege de slecht begaanbare wegen. De noodtoestand is verlengd tot 10 januari 2020.

De Molukse gemeenschap in Vught maakt zich grote zorgen. Er zijn tal van particuliere hulpacties aan de gang. Molukse kerkgemeenschappen in Vught zijn een actie gestart. Ook via eigen Kumpulans (Molukse dorpsverenigingen) geven Vughtse Molukkers hun bijdragen voor de noodhulp op Ambon en omstreken. SV Real Lunet start op 1 december een groot inzamelingsactie. Voor hulp en wederopbouw werken stichting Titane, Humanum en het Rode Kruis samen.

Uw donatie kunt u storten op rekening NL67RABO0364157704 van Stichting Titane o.v.v. Noodhulp. Of kom langs op 1 december bij SV Real-Lunet.

Contactgroep HUMANITAIRE HULP MOLUKKEN Vught
Patrick Molle (voorzitter Real Lunet)
Jefta Latupeirissa (lid D’66)
Philip Matapere (ex-raadslid GB)
Ton Latuhihin (ex-raadslid VSA, voorloper PvdA-GL)

Kijk ook bij

Kom gratis luisteren naar een mooi verhaal

Voorleeslunch Dit jaar wordt de tiende editie van ‘De Nationale Voorleeslunch’ gehouden. Ter gelegenheid hiervan …