Het gebouw is zeldzaam vanwege de bijzondere constructie, details en materiaalgebruik

Houten barak op Fort Isabella wordt ontwerpstudio

De ontwikkeling van Fort Isabella is in volle gang. Een ontwikkeling tot een unieke, kleinschalige samenleving, waar betrokkenheid, energie en passie voorop staan. Sinds mei heeft het terrein de gewenste bestemming en worden de plannen van Isabella Groep verder uitgevoerd.

“Na het verduurzamen van het oude keukengebouw tot ‘Veterinaire Specialisten’ is nu het volgende pand aan de beurt,” zegt Tjeerd Saatrube van Isabella Groep. “De houten barak is een bijzonder pand, omdat er weinig van zijn overgebleven in Nederland en ook omdat het onderscheidend is ten opzichte van de vele stenen gebouwen op ons terrein.”

Functies van de barak
Het exacte bouwjaar en functie van de barak is onbekend. Wél is bekend dat het gebouw in 1933 al aanwezig was en dat het in 1947 is gerenoveerd. Dergelijke barakken waren destijds een ‘pre-fab’ gebouw; er zijn geen bouwtekeningen te vinden in de archieven, wel zijn er tekeningen van verbouwingen. Van dit soort barakken hebben er in Nederland veel gestaan. Dat is te zien op oude foto’s van kazerneterreinen. De meeste daarvan zijn tegenwoordig verdwenen. Wellicht is deze in Vught een van de weinige die bewaard is gebleven. Het exterieur van de barak is nog in hoge mate origineel. Het gebouw is zeldzaam vanwege de bijzondere constructie, details en materiaalgebruik. In 1947 kwam de barak in gebruik als filmzaal (linker deel) en als eetzaal (rechter deel). Later werd de barak gebruikt als magazijn voor de kazerne.

Bureau Lubbers
De voormalige barak wordt getransformeerd tot een eigentijds bureau met een stoer karakter, waar Bureau Lubbers (landschapsarchitectuur, stedenbouw en inrichting van de openbare ruimte) zich gaat vestigen. Bij de verbouwing blijven de bijzondere constructie en details behouden en ook dit pand wordt verbouwd tot energielabel A+. Saatrube: “Wij zijn blij dat een bureau dat al bij ons gevestigd is, heeft gekozen om ook voor de lange termijn te blijven.” Peter  Lubbers van Bureau Lubbers: “Voor ons was en blijft Fort Isabella de perfecte uitvalsbasis. De rustige – en toch centrale – ligging werkt inspirerend en de creatieve en culinaire ondernemers op het terrein zorgen voor een bedrijvige dynamiek waar we ons bij thuis voelen.” De verbouwing is deze maand gestart, de verhuizing is voor de kerst en Bureau Lubbers start het nieuwe jaar in de Barak.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …