Horen, zien en zingen – gratis Tourcast door Bossche Sint-Jan

Sinds 14 april 2024 is de Bossche Sint-Janskathedraal te bezoeken met een zowel Nederlands- als Engelstalige audiotour waarin, aan de hand van architectuur en kunst, het muzikale verhaal wordt verteld van deze eeuwenoude spirituele klankkast. Deze ‘Tourcast’ is met behulp van de eigen smartphone te beluisteren na het scannen van een QR-code.

In de begintijd, toen het gebouw nog een bescheiden romaanse kerk was, werd er al gezongen. Maar ook in de eeuwen daarna, waarin de kerk uitgroeide tot de uitbundige gotische kathedraal die het nu is, werd er volop gezongen en gemusiceerd. Wereldberoemde musici, zangers en componisten waren er werkzaam en lieten er hun muziek na.

Bij verschillende architectonische en kunstobjecten die de kathedraal sieren, zijn muziekstukken te beluisteren uit een rijk repertoire, waarvan sommige zelfs speciaal voor de Sint-Jan werden geschreven. Veel van die composities staan ook nu nog op het repertoire van de Schola Cantorum. Het Bossche kathedrale koor is verantwoordelijk voor de uitvoering van de meeste van de te beluisteren muziekfragmenten.

De Tourcast volgt de geschiedenis niet chronologisch, maar brengt de luisteraar via een logische rondgang door de hele kerk. De bezoeker kan daardoor starten bij elk van de uitgelichte objecten en daar beginnen met het luisteren naar het verhaal van de kathedraal en haar muziek.

Informatie
• De Tourcast is met een smartphone te beluisteren na het scannen van een QR-code die te vinden is op de folder en een banner in de Sint-Jan.
• Gebruik van eigen oortjes of koptelefoon wordt aanbevolen, bij beluisteren zonder oortjes graag het volume beperken.
• De Tourcast is van maandag tot en met zaterdag te beluisteren van 09.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Op zondag van 13.30 tot 17.00 uur.
• Tijdens vieringen of andere plechtigheden is het gebruik van de Tourcast verboden.
• De Mariakapel is een plek voor gebed en bezinning, beluisteren van de Tourcast is niet toegestaan in deze kapel.

De Tourcast is een van de vele activiteiten in het kader van 750 jaar koorzang in de Sint-Jan. Meer informatie via www.750jaarkoorzang.nl/tourcast.

Kijk ook bij

Geef jouw sportkleding een tweede kans

Na de zomervakantie wordt voor de 6e keer de Sportkleding Weggeefbeurs gehouden. Vanaf april is …