Mevrouw Van Heertum (90), begeleid door projectleider bouw Vughterstede Frank de Haas en wethouder Ruimtelijke Ordening Peter Pennings hijsen de vlag

Hoogste punt seniorenappartementen Vughterstede

Met het hijsen van de Nederlandse vlag werd afgelopen vrijdag gevierd dat het hoogste punt is bereikt van de 36 seniorenappartementen die worden gebouwd aan de Merpatistraat in opdracht van Vughterstede. De gebouwen voldoen aan de hoogste duurzaamheids- en kwaliteitsnormen. Ze zullen vanaf 1 februari 2019 worden opgeleverd. De aanstaande bewoners en wethouder Peter Pennings waren onder de indruk van de uitstekende kwaliteit van de gebouwen.

Door Maarten Kroese

Onder grote belangstelling werd symbolisch de vlag gehesen door de oudste aanstaande bewoner, mevrouw Van Heertum (90), begeleid door projectleider bouw Vughterstede Frank de Haas en wethouder Ruimtelijke Ordening Peter Pennings. Daarna konden de nieuwsgierige bewoners een kijkje nemen in de ruwbouw. Velen beklommen met enige moeite de nog onafgewerkte trappen en bewonderden de ruime, lichte vertrekken. Op het oog moet er nog veel gebeuren, maar bouwbedrijf Houta garandeert dat de oplevering, hoewel enigszins vertraagd, snel kan plaatsvinden. Blok A op 1 februari, Blok B een maand later.

Energierekening vrijwel nihil
Het plan is gemaakt door Wijnen Architectuur in samenwerking met Lafour Architecten. De haaks op elkaar geplaatste gebouwen zijn zo neergezet dat het uitzicht en de oriëntatie op de zon voor alle appartementen goed zijn. Veel aandacht is besteed aan de bouwkwaliteit, optimale isolatie en de modernste duurzaamheidstechnieken. Hierdoor kunnen huizen gasloos worden geleverd. Verwarming geschiedt door middel van een warmtepomp. In de zomer is zelfs koeling van enige graden mogelijk. De daken worden bedekt met zonnepanelen, waardoor de energierekening vrijwel nihil zal zijn. De indeling van de appartementen verschilt, maar ze hebben allemaal twee slaapkamers en een vloeroppervlakte van 105,5 vierkante meter.

De ingangen van de twee appartementsgebouwen A en B bevinden zich aan de Merpatistraat. De 36 appartementen zijn gebouwd voor zelfstandige bewoning en grenzen aan de achterzijde aan het terrein van Woonzorgcentrum Theresia. Zo kan aan de oudere bewoners, in de leeftijd van 65 tot 90 jaar, eenvoudig zorg op maat worden geleverd. Huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding kunnen naar behoefte worden ingekocht, evenals maaltijden via Tafeltje Dekje.

Groter en luxer
Deze woningen zijn groter en luxer dan de huidige appartementen die Vughterstede aanbiedt. Daarom vallen ze in de vrije sector. De nieuwe bewoners hechten aan de luxe en ruimte die ze van huis uit gewend zijn. Het grote verschil met ‘thuis’ zit vooral in het zorgaanbod dat Vughterstede kan leveren. Dit is dé trend voor de relatief gezonde ouderen van tegenwoordig. Zelfstandig wonen, maar wel met een eenvoudig toegankelijk zorgaanbod.

Kijk ook bij

Het is bijna tijd voor de Vughtse Cultuurweek 2023

Ingezonden mededeling De Vughtse Cultuurweek 2023 staat weer voor de deur. Dit jaar zal de …