Marinus van de Berg

Hoe verder met klachten na corona?

Elk jaar organiseert Stichting Nabij, in samenwerking met de zorgpartners Elde-Maasduinen, Vivent, Contour de Twern, Standby en de gemeente Boxtel, een lezing in het kader van De Internationale Dag Palliatieve Zorg (IDPZ) in oktober. Helaas kan deze jaarlijkse lezing niet doorgaan in verband met de coronamaatregelen.
Het thema van dit jaar zou zijn: ‘Hoe verder met klachten na corona’, verwoord door gastspreker Marinus van de Berg, geestelijk verzorger en schrijver.

In zijn nieuwe boek ‘Stap voor stap, opnieuw leren leven na corona’ heeft Marinus van de Berg verhalen opgetekend van mensen, veelal vijftigers en zestigers, die volop in het leven stonden. Na een behandeling op de IC moesten zij in een revalidatiecentrum weer helemaal opnieuw leren leven. Deze mensen hebben vragen die raken aan de essentie van het bestaan: Ik ben er nog, maar hoe kom ik hier uit? Kan ik straks nog werken? En hoe gaat het thuis?

Marinus hoorde bijna alle ex-coronapatiënten praten over de intense moeheid die ze ervaren. Deze vermoeidheid heeft een enorme impact op hen en de naaste familie. Veel mensen bevestigden dat moeheid erger is dan pijn. Ik ben moe van het zitten en niets doen en vooral lusteloos.” Marinus maakt zich zorgen om die moeheid. Moeheid irriteert, niet alleen degene die moe is, maar ook de naasten die al veel meegemaakt hebben tijdens de IC-opname.

Marinus adviseert om mensen die moe zijn niet lastig te vallen met ongevraagde adviezen. Zij waarderen juist attente lieve mensen en een goed gesprek waarin ze kunnen zeggen wat ze voelen. Mensen die moe zijn hebben vooral behoefte aan open vragen: “Hoe is het om aanhoudend moe te zijn en hoe is het om te leven met een naaste die steeds moe is?”

De ander begeleiden door goed te luisteren, om zo te kunnen horen hoe het leven voor de ander is.

Deze boodschap wil de werkgroep IDPZ toch met u delen. Hopelijk kunnen zij u volgend jaar weer ontmoeten bij een lezing icv de IDPZ!

Kijk ook bij

Nieuw in Vught: Clubkadercoach

MOVE Vught en Zwaluw V.F.C. gaan komend jaar samenwerken op het gebied van clubkadercoaching. MOVE …