Hoe staat de horeca in Vught, Helvoirt en Cromvoirt er voor?

In het hele land is de horeca sinds half oktober (weer) gesloten en dat duurt vooreerst tot 9 februari. Daarna wordt bekeken of de horeacabedrijven onder voorwaarden weer open kunnen. Daarvoor moet het aantal IC-opnames afnemen naar gemiddeld 10 per dag.

Door Ada Imming

Bovenop de sluiting kwam nog de avondklok. Dat heeft weer consequenties voor de restaurants die afhaal- en bezorgmaaltijden aanbieden. Er mag tot 20.45 uur afgehaald worden en om 21.00 uur moet het afhaalrestaurant sluiten. Het bezorgen van eten en drinken is wel toegestaan na 21.00 uur. De bezorgers moeten dan wel een Eigen Verklaring en een Werknemersverklaring kunnen laten zien. De bezorgrestaurants sluiten tijdens de avondklok om uiterlijk 1.00 uur.

Steun- en herstelpakket
Bedrijven kunnen gebruikmaken van financiële regelingen in het steun- en herstelpakket als zij aan de gestelde voorwaarden voldoen. De hoogte van die steun is afhankelijk van de geleden schade. Zo zijn er onder meer de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging (NOW) voor werkgelegenheid en de TOZO, een tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers als een tegemoetkoming in de vaste lasten. In de aanvullingen op het steun- en herstelpakket van 27 oktober is een subsidie opgenomen voor voorraad- en aanpassingskosten.

Vragen
Wij vroegen de horeca-ondernemers in Vught, Helvoirt en Cromvoirt naar de huidige stand van zaken in hun bedrijf. Hoe staan zij er op dit moment voor? Wordt er gebruikgemaakt van afhaal- en bezorgmogelijkheden? Krijgen zij voldoende steun van de overheid en hoe lang kunnen zij nog overleven met de huidige maatregelen? Een aantal restaurants berichtte ons hoe ze er momenteel voor staan, wat ze doen om te overleven en hun hoop voor de nabije toekomst.

’t Lieve Leven
Elke week wordt het menu voor afhaal en bezorging vernieuwd

’t Lieve Leven is een centraal gelegen restaurant aan de Rijksweg N65 met een internationaal georiënteerde keuken. Wij onderscheiden ons door unieke smaken. Door die centrale ligging hebben wij in deze tijd van Covid-19 een grote pre; wij zijn erg goed te bereiken met de auto. Sinds dag één van de eerste lockdown zijn wij gestart met Afhaal & Bezorging. In het begin moest het groeien, maar na een korte periode begon het goed te lopen. Met Pasen bijvoorbeeld hebben wij meer menu’s omgezet dan wij serveren buiten Covid-19. Sinds de tweede lockdown hebben wij aan onze website een webshop gekoppeld, waar onze gasten hun bestelling kunnen plaatsen. Elke week wordt het menu vernieuwd. Want onze chef Hylke blijft graag uitgedaagd, óók in deze bijzondere tijden. Omdat wij nauwelijks personeel hebben, ontvangen wij geen tegemoetkomingen. Dus elke week is het weer knokken om te overleven. Wij hopen onze gasten spoedig weer te kunnen verwennen op locatie. Want daar ligt toch onze passie!!
info@lieveleven.nl, 0411-641164

DieTwee
Een avondje uit thuis

Het jonge, gemotiveerde en dynamische team van Restaurant/Bar DieTwee zorgt, bij ieder gerecht, voor smaak in haar puurste vorm. En dat gebeurt ook in de coronatijd waarin zij ervoor zorgen dat hun gasten de ultieme DieTwee-ervaring thuis kunnen beleven. Door hun take away en delivery kan iedereen thuis genieten van de keuken van DieTwee. Zij maken de gerechten oven-klaar, gemakkelijk en snel maar wel met de bekende restaurantkwaliteit! Door steeds nieuwe gerechten en concepten te bedenken en uit te voeren, blijven zij de uitdaging zoeken en de creativiteit prikkelen. Dit blijkt ook nu succesvol en haalt het beste in het team naar boven. Zet via Spotify een van hun playlists aan voor de juiste sfeer en een avond thuis-uit-eten kan niet meer stuk.
Van donderdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur kunnen maaltijden besteld worden. Tussen 16:00 en 20:00 uur kan de bestelling afgehaald worden en maaltijden worden ook bezorgd. Wel zo makkelijk. Neem een kijkje op de website www.die-2.nl en bestel jouw avondje uit thuis.

Kasteel Maurick
Pique Maurickkar met warme wafels, chocolademelk, glühwein

A-la-carterestaurant Hendrik van Maurick en Brasserie Catharina van Maurick in Kasteel Maurick hebben ook dagelijks te maken met een toename van het verlies door de verplichte sluiting. Op speciale feestdagen zoals Valentijn, Pasen en Moederdag hebben we een speciaal traiteurmenu. Op alle andere dagen hebben we van dinsdag tot en met zondag een High Tea voor thuis en borrelplank en staan we met onze Pique Maurickkar met warme wafels met kersen, chocolademelk en Glühwein voor het kasteel. Met de feestdagen bezorgen we ook maaltijden aan huis.
Met name in de weekenden en speciale dagen wordt van onze services gebruikgemaakt. We krijgen steun van de overheid en ondanks dat we er zeer erkentelijk voor zijn, is het door een zeer hoge huur en de maximale hoogte die er tot nu toe op de vergoeding zit, niet voldoende. We komen 20 procent per maand te kort en dat is voor ons een grote post. We gaan er minstens drie jaar over doen om dit verlies in te halen.
Kasteel-maurick.nl, 073-2048028

Charlie’s Breaud Boutique
Centrum Vught mag van ons weer bruisen!

Wij zijn Charlie’s Breaud Boutique en wij verkopen sinds maart 2019 de lekkerste belegde broodjes, salades en smoothies. Helaas moesten wij in maart 2020 onze boutique sluiten wegens corona, maar onze klanten mogen nog wel bij ons afhalen en wij bezorgen ook in Vught en Den Bosch. Wat de drukte betreft mogen wij niet klagen. Steeds meer mensen vinden hun weg naar onze boutique om de lekkerste broodjes af te halen en naar onze website om online te bestellen. Verder leveren wij broodjes aan bedrijven en mensen die thuis werken. Onze bezorgdienst krijgt het steeds drukker, mensen willen toch lekker thuisblijven en dan zorgt onze service voor extra gemak. Wij krijgen geen steun van de overheid, maar kunnen overleven ondanks de huidige maatregelen. Toch hopen wij dat de horeca en andere winkels snel open mogen en wij weer mensen mogen ontvangen in onze boutique. Centrum Vught mag van ons weer bruisen!
Charlie’s Breaud Boutique, Dorpsstraat 25, (073) 879 57 78

Eetcafé De Heeren
Overleven dankzij hulp en steun

Wij hebben eetcafé De Heeren in het mooie Helvoirt. En daarnaast, in hetzelfde pand gelegen, een cafetaria. Wij namen 1 januari 2020 ‘De Heeren Janssen’ over en doopten het om tot ‘Eetcafé De Heeren’. We zijn inmiddels dus langer dicht dan open en dat maakt het lastig. Maar door de hulp en steun van mensen die dicht bij ons staan houden we ons hoofd boven water. Natuurlijk zijn er ook de steunmaatregelen, maar wij als starters hebben helaas niet overal recht op.

Gasten kunnen op donderdag tot en met zondag afhalen tussen 16.00 en .20.00 uur. De menukaart staat op onze website www.deheerenhelvoirt.nl en op Facebook. Ook bieden we wekelijks een wisselend menu aan waarbij we steeds een ander land bezoeken. Zo nemen we ons gasten mee op reis. Ook onze cafetaria is geopend op donderdag tot en met zondag van 16.00 tot 20.00 uur. Hier kunnen gasten natuurlijk terecht voor heerlijke frietjes en snacks, maar we bieden ook een aantal heerlijke burgers aan. Met als tip: de Bolhoedburger!

Over het afhalen hebben we niets te klagen, maar het staat in schril contrast met hoe de zaken eigenlijk zouden moeten lopen. We krijgen NOW (Deel van de loonkostenvergoeding) van de overheid en dat is niet voldoende omdat we er nog een groot deel zelf bij moeten leggen. Veel meer dan wat men denkt. Wij maken geen aanspraak op de TVL Q4 omdat wij ons in september 2019 hebben ingeschreven bij de KvK om alle officiële zaken te regelen (vergunning, bankrekening, contracten) en we dus van dat kwartaal de omzet moeten overleggen om recht te hebben op TVL. Maar in die periode hadden wij dus geen omzet omdat we nog niet geopend waren. En dat is erg jammer. Daarin wordt dus niet gedacht aan ondernemers.

Het is lastig te zeggen hoe we kunnen overleven met deze maatregelen, maar voorlopig houden we ons hoofd boven water door de hulp en steun van mensen die in ons blijven vertrouwen! Zowel gasten als zakelijke partners!

Landgoed Huize Bergen
Verrassende boxen voor de feestdagen

Landgoed Huize Bergen heeft een restaurant op niveau. Een mooie kaart samengesteld met seizoensgerechten en herkenbare gerechten in een fris jasje. Zeker de moeite waard om te proberen. In de zomer op het terras gelegen aan het park op het landgoed, in de winter in een van de stijlkamers van het landhuis. Op dit moment zijn we gesloten en volgen we de richtlijnen van het RIVM. Gasten vanuit de regio of hotelgasten vanuit heel Nederland mogen nog even wachten, maar als het weer mag staan we voor u klaar! Wij bezorgen geen maaltijden, maar op bepaalde feestdagen stellen we luxe pakketten voor u samen om thuis verder te bereiden. Deze pakketten kunt u in het landhuis ophalen en dit is via sociale media te volgen. We beloven u verrassende boxen!
Achter de schermen zijn we druk met vernieuwende ideeën en projecten. Zo krijgt ons restaurant een moderne look en volgen ook de andere stijlkamers, maar we blijven trouw aan het verleden.
We hopen u dan ook weer snel persoonlijk te mogen verwelkomen op Landgoed Huize Bergen.

Kijk ook bij

Lezing over zonsverduisteringen en andere eclipsen

Op donderdag 27 juni geeft Urijan Poerink bij Sterrenwacht Halley in Vinkel een publiekslezing over …