Hoe slim spoel jij door?

Tips om verstoppingen te voorkomen

Je bent klaar met eten. Nog snel even die vette pan afspoelen voordat die in de afwasmachine gaat. Stop … hier gaat iets fout. Want wat gebeurt er met de etensrestjes? Die hopen zich op. Je gootsteen raakt verstopt. Er ontstaan storingen in de rioolleidingen en op de rioolwaterzuivering. Het kost extra geld om die op te lossen. Spoel daarom niet alles door het riool. Waterschap De Dommel geeft tips wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Veeg vette etensrestjes uit de pan
Klein restje bakvet of etensrestjes in de pan? Veeg het eruit met een stukje keukenrol en doe het daarna in de afvalbak. Zo spoel je het niet door de gootsteen. En koekt het niet aan met ander doorgespoeld vuil. Slimme tip: gebruik zo’n ouderwetse pannenlikker. Hiermee veeg je de pan heel makkelijk leeg.

Vang frituurvet en olie op
Vang frituurvet en olie slim op. Doe ze in een pak of fles. Breng die naar de milieustraat of een inleverpunt. Bij veel supermarkten staan bakken waarin je je fles met oud frituurvet kwijt kunt.

Gooi vochtige doekjes in de afvalemmer
Op de verpakking van vochtige doekjes staat vaak dat ze afbreekbaar zijn. Maar dat afbreken gebeurt niet meteen na het doorspoelen. Binnen 24 uur zijn de doekjes pas op de rioolwaterzuivering. Onderweg zorgen ze zo tóch voor verstoppingen. Gemalen en roosters lopen hierdoor vast. Bij hevige regenbuien stort het riool soms over. Dan komen deze doekjes terecht in de natuur. Ook dat moeten we opruimen. Zonde van de tijd en het geld! Vochtige doekjes horen daarom thuis in de afvalbak en niet in het toilet.

Lever oude medicijnen in
Spoel oude medicijnen en medicijnresten niet door. Lever ze in bij je apotheek of bij de milieustraat. De rioolwaterzuivering kan deze stoffen namelijk niet helemaal uit het rioolwater halen. Dan komen ze in de beken en sloten terecht. Dat is slecht voor het milieu. Ook via je ontlasting komen medicijnresten bij de rioolwaterzuivering terecht. Ga daarom heel slim met medicijnen om.

Spoel het toilet slim door
Bespaar water met slim doorspoelen. We spoelen het toilet gemiddeld 6 keer per dag door. Gebruik de kleine in plaats van de grote knop. Je bespaart meteen al 18 liter water per dag. Dat is meer dan 6.000 liter per jaar. Zo verbruik je minder water en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden.

Waterschijf van vijf
Ook op andere manieren kun je slim omgaan met water. Hoe ga ik om met water in de tuin? Hoe bespaar ik water tijdens het wassen? Wat kan ik doen met kookvocht? De Waterschijf heeft allerlei weetjes en tips verdeeld in vijf onderwerpen. Lees meer op dommel.nl/waterschijf-van-vijf.

Word lid van de nieuwe Facebookgroep
Waterschap De Dommel is op zoek naar jouw tips om nóg slimmer met water te kunnen omgaan. In de Facebookgroep Waterbespaartips vind je de beste bespaartips, weetjes of mooie voorbeelden van wat anderen al doen. Word lid via facebook.com/groups/waterbespaartips voor alles wat je nodig hebt om waterslim te worden.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …