Koningsdag Vught

Hoe maken we Vught-Centrum met z’n allen levendiger?

In Vught wordt er al jaren gepraat over de manier waarop Vught aantrekkelijker kan worden gemaakt voor toeristen. Tot nu toe is er effectief nog weinig gerealiseerd. Daar moet verandering in komen vindt de werkgroep marketing die actief is in Vught-Centrum.

Angèle van de Water: “Daarom hebben we een aantal actiepunten op papier gezet die op korte termijn kunnen worden gerealiseerd. Om te zorgen dat Vught blijvend een levendig centrum krijgt, zouden eigenlijk alle organisaties, die in Vught iets op touw zetten, samenwerking met elkaar moeten zoeken.”

Ruim 7 jaar geleden bogen de Vughtse raadsleden zich over de ‘Integrale nota recreatie & toerisme’, gemaakt door Lagroupe Leisure en Arts consulting. Een nota die enige maanden later door de raad werd omarmd. Daarin werden de kansen en bedreigingen voor het toerisme in Vught onderzocht. De nota gaf een aantal mogelijke projecten om het toeristisch aanbod in Vught te versterken. Daarbij werden genoemd: het opzetten van een ‘Toeristisch en recreatief’ platform, ‘Vernieuwende routes’, ‘Horeca in de buitenlucht’ en ‘Recreatie IJzeren Man’. De nota eindigde met een longlist van 14 kansrijke projecten onderverdeeld in: ‘Vught in oorlogstijden’, ‘Vught in de buitenlucht ’en ‘Stijlvol Vught‘.

Stappen zetten
Het huidige college heeft de uitwerking van de aanbevelingen opgepakt en er zijn opnieuw heel wat ideeën uit het ‘veld’ opgehaald om Vught op de kaart te zetten. Nu de uitwerking nog!
Angèle v.d. Water: ”We zijn als marketingwerkgroep tot de conclusie gekomen dat het echt tijd wordt om daadwerkelijk stappen te gaan zetten. We hebben in februari een bijeenkomst gehouden om te kijken of er ideeën zijn die we in korte tijd kunnen realiseren. Vughtenaar Meindert Willems van ‘Braining the Future’, een creatief adviesburo dat is gericht op visie en actie en gevestigd is op Fort Isabella, is bereid ons daarbij te helpen. We hebben 13 actiepunten opgesteld die erop gericht zijn aan het centrum meer beleving toe te voegen, de zichtbaarheid te vergroten en Vught-Centrum tot de uitvalbasis voor allerlei activiteiten te maken.”

Uitvalsbasis
Meindert Willems: “Ik zie Vught als een soort park tegen Den Bosch aan, dat biedt veel mogelijkheden die nu niet benut worden. Als je eerlijk bent is Vught op zich géén plaats waar je snel 100 kilometer voor om gaat rijden, maar als uitvalsbasis voor fietstochten en wandelingen en tripjes in de nabije omgeving zijn er genoeg mogelijkheden. Denk aan Den Bosch, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, National Landschap het Groenewoud, De Efteling, de Beekse Bergen en dan natuurlijk National Monument Kamp Vught en de IJzeren Man. We zijn bij Motel Vught gaan vragen hoe ze hun gasten van informatie voorzien over de regio. Dan blijkt dat ze iedereen doorsturen naar de VVV in Den Bosch. Je zou ‘quick wins’ kunnen behalen door een informatiepunt in DePetrus te vestigen waar bezoekers terecht kunnen voor ‘citymaps’, wandel en fietsroutes en andere toeristische informatie. We willen een tekening laten maken om te laten zien hoe er meer beleving in het Vughtse centrum gebracht kan worden door eenvoudige ingrepen. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet om grote ruimtelijke aanpassingen. We moeten toe naar een duidelijk marktplein en een hoofdstraat die kunnen dienen als centrale uitvalsbasis.

Daarnaast zouden elementen moeten worden toegevoegd voor specifieke doelgroepen zoals een waterpartij, klim en klautertoestellen voor kinderen, een pannaveld of skatebaan voor jongeren en voor ouderen een jeu de boulesbaan, oplaadpunten voor electrische fietsen. We kijken ook naar mogelijkheden voor flexwerk werkplekken en b.v. een hardlooprondje; dat moet mogelijk zijn met het Reeburgpark en het Maurickbos in het centrum. Er wordt nu gewerkt aan een wijnarrangement, dat gasten langs verschillende horecagelegenheden leidt, waar ze verhalen kunnen horen over de favoriete wijn van bekende Vughtenaren en die wijn uiteraard kunnen proeven. “

Website
Er is duidelijk behoefte aan een website waarop alles te vinden is wat voor toeristen belangrijk kan zijn zoals cafés, restaurants, hotels, B&B’s, wandel-en fietsroutes en de toeristische attracties. Binnenkort kan die site in de lucht zijn. Duidelijke routes en informatieborden, die de weg wijzen in het centrum zijn eveneens hard nodig. Er is, verspreid over het jaar, best veel te doen in Vught. Als een aantal van die activiteiten gecombineerd kan worden, moet het mogelijk zijn om meer publiek te trekken. Er zijn b.v. verenigingen die jaarlijks een muziekfeest organiseren als je dat zou kunnen met activiteiten die daarop aansluiten, dan kun je samen meer belevenis genereren. Als DePetrus straks in bedrijf is, worden de mogelijkheden nog groter.

Samenwerken
Angèle v.d. Water: “Er zijn nu drie werkgroepen actief waarin zo’n 30 mensen samenwerken om Vught centrum op allerlei manieren aantrekkelijker te maken, maar ik ben er van overtuigd dat er veel méér Vughtenaren zijn, jong of oud, met goede ideeën om Vught ‘op te peppen’. Iedereen die een idee heeft voor een nieuwe activiteit of voor samenwerking kan mij bellen of mailen, telefoon 06-51861929, avdwater@hotmail.nl.”

Kijk ook bij

Feestweekend Zwaluw V.F.C. 21 t/m 23 juni

Op 10 mei 2021 bestond Zwaluw V.F.C. 90 jaar. Opgericht in 1931 en als fusieclub …