Hoe maken we ons dorp toekomstproef?

Hoe kunnen we ons voorbereiden op ‘wonen, welzijn en zorg’ in de komende jaren? Professor Masi Mohammadi van de faculteit Bouwkunde van de TU/e schetst op woensdag 17 mei in het HelvoirThuis een beeld wat we de komende jaren aan alle mogelijke vernieuwingen en veranderingen mogen verwachten.

Je hoort het steeds meer en je ziet het ook om je heen: de wereld is gigantisch aan het veranderen. Voorbeelden zijn er te over: Robots en machines nemen het werk over dat nu door mensen wordt uitgevoerd, een zelfrijdende elektrische auto die je foutloos van A naar B brengt, zorgrobots en robots die met uiterste precisie kunnen opereren, drones die het vervoer vanuit de luchthaven regelen, slimme woningen, waarin je op afstand van alles kunt aansturen tot een gevulde koelkast aan toe.

Wonen, welzijn en zorg
Of we willen of niet, we zullen met al deze en nog veel meer ontwikkelingen te maken krijgen. Dat roept op z’n minst de vraag op: hoe kunnen we ons op al deze  nieuwe ontwikkelingen voorbereiden of liever nog hoe maken we ons dorp toekomstproof?

Edward de Vries: “De werkgroep ‘dementievriendelijke gemeente’ of zo u wilt ‘dementievriendelijke gemeenschap’ in Haaren heeft zich de vraag gesteld hoe we ons in onze dorpen kunnen voorbereiden op ‘wonen, welzijn en zorg’ in de komende jaren. Uitgangspunt daarbij was en is dat mensen steeds langer thuis moeten blijven wonen en dat daarmee de omgeving cq het dorp daarop voorbereid moet worden op alle drie terreinen: wonen, welzijn en zorg.

Dat is de reden dat we, daarin gesteund door de gemeente, op zoek zijn gegaan naar iemand die ons een beeld kan geven van wat we de komende jaren aan mogelijke vernieuwingen en veranderingen kunnen verwachten. We zijn er erg blij mee dat we in Masi Mohammadi iemand gevonden hebben, die ons een eind op weg kan helpen.”

Slimme leefomgevingen
Masi Mohammadi is sinds 2016 professor aan de faculteit Bouwkunde van de TU/e. Met het onderzoeksprogramma ‘Empathische woonomgeving’ doet zij onderzoek naar architectonische en technologische middelen en methoden om slimme leefomgevingen te ontwikkelen die in de behoeften van deze tijd voorzien en volledig integreren in het dagelijks leven. Deze ‘gunstige voorwaarden’ maken het mogelijk om langer zelfstandig en gezond te wonen, en stimuleren zo de deelname aan maatschappelijke en sociale processen. Masi Mohammadi: “Een woning moet meer bieden dan een dak boven je hoofd, zeker voor senioren. Wat als het huis deels taken van de mantelzorger of zorg over kan nemen? Een empathische woning dus die jou ‘kent’, meevoelt en reageert op je behoeften en zorgt dat je bijvoorbeeld voldoende beweegt, je verzorging op maat biedt en zo bijdraagt aan het behoud van je gezondheid.”

Toegang gratis
Op woensdag 17 mei start deze bijzondere avond om 19.30 uur in het HelvoirThuis, Kloosterstraat 30 te Helvoirt. Bent u nieuwsgierig naar de nabije toekomst van ‘wonen, welzijn en zorg’? U bent vanaf 19.00 uur welkom. De toegang is gratis. Na afloop van de lezing kan er van gedachten worden gewisseld.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …