Hoe gaat het met … de Oekraïners in de gemeente Vught

Meer dan vier miljoen Oekraïners zijn hun land en het brute oorlogsgeweld ontvlucht. Ook onze gemeente heeft de taak vluchtelingen op te nemen. Dat doen we met inzet, geduld en creativiteit, maar vooral met elkaar.

De hulp aan Oekraïense vluchtelingen komt overal vandaan. Particulieren, ondernemers, scholen, verenigingen en instellingen doen mee. De hulp is creatief, onverwacht, professioneel, impulsief, goed voorbereid of chaotisch, maar altijd hartverwarmend en met de beste bedoelingen. Met de hulp van dat prachtige opvangnet, probeert de gemeente om de Oekraïense gasten een veilig en vertrouwd onderdak te bieden. Met raad, daad en … huisraad.

Bezinningscentrum Emmaus, Helvoirt
Emmaus in Helvoirt doet er alles aan om de ongeveer 50 Oekraïners die er nu onderdak vinden een warm thuis te bieden. De mensen vinden er rust, ruimte en vrede. De faciliteiten zijn goed; de begeleiding en verzorging uitstekend. Emmaus handelt vanuit zijn Christelijk gedachtegoed. Bestuur, medewerkers en vrijwilligers zijn oprecht begaan met hun gasten. De vluchtelingen ontmoeten er troost en begrip en delen ontroerende momenten met elkaar. Bijvoorbeeld als zij Oekraïense liedjes zingen in de sfeervolle kapel. Of als gezinsleden die op de vlucht van elkaar gescheiden zijn, elkaar terugvinden in de hal van het oude missiehuis.

Voorbereid
De medewerkers en vrijwilligers van Emmaus zijn voorbereid op eventualiteiten. Ze houden brand- en evacuatieoefeningen. Ook het omgaan met agressie en trauma krijgt aandacht. Verder heeft de gemeente voor een beveiliger gezorgd en is men bijzonder alert op mensen met slechte bedoelingen, zoals mensenhandelaars en uitbuiters. Dat blijkt helaas ook nodig. Laten we er met z’n allen goed op blijven letten. De samenwerking tussen Emmaus en de gemeente is effectief en prettig. Over en weer is er veel waardering.

Activiteiten
Voor de Oekraïners zijn er allerlei activiteiten in en rond Emmaus. De gemeente zorgt voor een vlotte registratie en allerlei praktische zaken. Verder is onze bedrijfscontactfunctionaris volop bezig om Oekraïners naar werk te begeleiden. Met succes. Deze mensen zitten bepaald niet achter de geraniums. Ze willen aan de slag, al of niet betaald, en steken de handen graag uit de mouwen. De Oekraïners houden van elkaar, hun vrijheid, hun land en hun zelfredzaamheid.

Zelfredzaamheid
Die behoefte aan zelfredzaamheid zien we ook terug in de wens om (soms letterlijk) de eigen boontjes te doppen. Daarom regelde de gemeente, via een vriendelijke ondernemer, een viertal wasmachines en drogers in Emmaus. Zo kunnen de Oekraïners zelf de was doen. Het lijkt wat onbeduidend, maar deze en andere kleine, praktische voorzieningen geven de vluchtelingen een klein beetje van hun broodnodige zelfstandigheid terug. Dat is belangrijk, en dat merk je.

Een pluim voor onze verenigingen, instellingen, organisaties en ondernemers
Ook andere partijen bieden hun creatieve diensten aan. Plaza Cultura verzorgt allerlei culture activiteiten, cursussen en workshops, Welzijn Vught organiseerde een heuse Paasmarkt en MOVE Vught legt de link naar allerlei sportverenigingen waar de Oekraïners van harte welkom zijn. Veel verenigingen, instellingen en organisaties laten zich van hun beste kant zien en verwelkomen de Oekraïners met open armen.

Fietslessen
Wij, Nederlanders, leren zo’n beetje fietsen voordat we kunnen lopen. De fiets zit ons gegoten. Bij veel Oekraïners is dat anders. Ben je het niet gewend, dan valt het niet mee om overeind te blijven en vooruit te komen op zo’n wiebelig ding. Daarom krijgen vluchtelingen fietslessen bij Emmaus. Vol ijver en alleszeggende wilskracht weten ze de stalen rossen te bedwingen. Er is geen gebrek aan ijver; wel aan fietsen. Hebt u nog een betrouwbaar karretje over? U doet er de Oekraïners een groot plezier mee. In het tekstkadertje bij dit artikel leest u hoe u de fiets kunt aanbieden. Hartelijk dank voor uw aanbod!

Scholen
De jonge Oekraïnertjes gaan al weer naar school. De Piramide in Vught en Dr. Landmanschool in Helvoirt zijn direct in actie gekomen en hebben hard gewerkt om hun deuren te kunnen openstellen voor de kinderen. Er zijn taalklassen, ook voor statushouders, er is gymles en in Helvoirt kunnen binnenkort ook de kleuters naar school.

Onze inwoners
Ook inwoners zijn betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zo’n 35 Oekraïners hebben onderdak gevonden bij particulieren. Dat gaat vaak heel goed, maar soms kan het maar voor kortere tijd. Dan zoekt de gemeente een alternatief. Daarnaast weten de inwoners de gemeente te vinden met allerlei kleine en grote praktische vragen.

Informatieavond
Kort geleden hield de gemeente een speciale avond voor inwoners die vluchtelingen opvangen. De avond was geslaagd. Er was veel saamhorigheid. Mensen deelden ervaringen en verhalen en tips en trucs. Ook ontstonden nieuwe WhatsAppgroepen en andere contacten. Om de inwoners en Oekraïners een handje te helpen, maakt maatschappelijk werk een belrondje langs de bekende adressen waar vluchtelingen in huis zijn. Goed om te weten.

Gerrie van Keulen
Speciale vermelding onder de particuliere initiatieven verdient Gerrie van Keulen uit Vught. Sinds het begin van de oorlog verzamelt Gerrie aan de Esscheweg met hart en ziel broodnodige spullen in voor de Oekraïners. Elke week vertrekt er een vrachtwagen met humanitaire goederen naar het geteisterde land.

Shop voor nop
Gerrie heeft zelfs een ‘shop voor nop’ op poten gezet, waar vluchtelingen gratis kunnen winkelen. Het is roerend om te zien dat Oekraïense vrouwen weer een beetje blij kunnen zijn met een leuke jurk of een paar betere schoenen. En, als vanzelf, is er een levendig ontmoetingscentrum ontstaan waar vluchtelingen en Vughtenaren spontaan kennismaken met elkaar.

De gemeente Vught op haar best
Het opvangen van de Oekraïense vluchtelingen is tegelijkertijd een mooie en uitdagende taak. Er is weinig landelijke regie en duidelijke richtlijnen ontbreken. Dat maakt het nodig en belangrijk dat we dit werk samen doen. In de gemeente Vught gebeurt dat op een voorbeeldige, hartelijke wijze. Het gemeentebestuur en de medewerkers zijn iedereen die direct of indirect helpt dan ook bijzonder dankbaar. Dit zijn Vught, Helvoirt en Cromvoirt op hun best.

Uw (oude) fiets
Om wat meer bewegingsvrijheid te krijgen, oefenen de Oekraïners zich ijverig in het fietsen. Hebt u een deugdelijke fiets of fietsje over? Dan zijn ze daar heel blij mee. Stuur een e-mail met uw contactgegevens naar oekraine@vught.nl. Dan nemen we graag contact met u op.

RefugeeHelp
RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. U vindt er in meerdere talen informatie over veel onderwerpen, zoals gezondheidszorg, werk en onderwijs.

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend. Deze werkt via WhatsApp. U kunt via WhatsApp een (voice)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal.

Hebt u plek om Oekraïners op te vangen?
U kunt u aanmelden bij takecarebnb.org. Deze organisatie brengt vluchtelingen in contact met gastgezinnen die mensen willen opvangen.

Wilt u het adres van de locatie, het aantal mensen dat daar terecht kan en uw contactgegevens ook naar oekraine@vught.nl sturen? Dank u wel.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …