Hoe bescherm ik mijzelf tegen financieel misbruik op internet?

Financieel misbruik komt in verschillende vormen voor. Via internet, telefonisch of op straat met de zogeheten babbeltrucs, maar ook in huiselijke kring. Wat kunt u doen om uzelf of iemand anders in uw omgeving te beschermen tegen deze vorm van misbruik? In dit artikel geven we u enkele digitale preventietips.

Veel zaken worden via internet geregeld. Hoe doet u dat op een veilige manier? Een simpele tip is dat een veilige website altijd begint met https://. De s staat voor ‘secure’, dat veilig betekent. Daarnaast staat in de adresbalk een slotje. Is dat gesloten, dan is de webpagina veilig. Is het geopend, dan hebt u geen veilige website. Laat in dat geval geen persoonlijke gegevens achter. Sla uw wachtwoorden nooit automatisch op. Mocht iemand anders toegang krijgen tot uw computer, dan kan die persoon zonder problemen overal inloggen.

Wat is Phishing?
Krijgt u ook wel eens een mail om uw inlogcodes van uw bank door te geven, omdat deze vervangen zouden moeten worden? Dan hebt u een phishingmail ontvangen. Een phishingmail lijkt op een echte mail van bijvoorbeeld de bank. Hierin wordt naar persoonlijke gegevens gevraagd. LET OP! Een bank doet dit nooit op deze manier. Ga niet in op deze digitale verzoeken, maar bel de bank en regel het telefonisch. Ook als u gebeld wordt, zorg dan dat u zeker weet dat u de bank aan de telefoon hebt. Desnoods belt u zelf terug, zodat u zeker weet dat degene die u spreekt te vertrouwen is. Een bank vraagt NOOIT naar uw pincode. Die is persoonlijk en mag u nooit afgeven aan een ander.

Cursus digitale veiligheid
De overheid werkt steeds meer via internet. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, het zoeken van werk of om het doorgeven van een verhuizing: steeds vaker kan dit alleen via internet. Best lastig als je hier niet zo handig mee bent. Wilt u leren hoe u gebruik kunt maken van digitale (overheids)diensten van bijvoorbeeld de Belastingdienst, DigiD en gemeente? Meld u dan aan voor de gratis cursus Digisterker ‘Werken met elektronische overheid’ bij de bibliotheek Vught in DePetrus, Heuvel 2.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op socialekaart.vught.nl.

Kijk ook bij

Kerst-uur in Gestel met ‘SinginGestel’

Het is inspirerend en soms swingend. Het duurt een uur, van vier tot vijf. Met …