Financieel misbruik komt in verschillende vormen voor. Via internet, telefonisch of op straat met de zogeheten babbeltrucs, maar ook in huiselijke kring. Wat kunt u doen om uzelf en iemand anders in uw omgeving te beschermen tegen deze vorm van misbruik? In dit artikel vragen we, in samenwerking met wijkagent Marcel de Rouw, uw aandacht voor babbeltrucs.
“Het vragen naar een glaasje water is een vaak gebruikte babbeltruc”, vertelt Marcel de Rouw. “Maar er zijn er veel meer. Niet alleen bij de mensen thuis. Ook op straat, in de buurt of bij de winkels slaan de babbelaars hun slag. Bijvoorbeeld zakkenrollers die u de weg vragen en zogenaamde politieagenten in burger die u vertellen uw woning te verlaten vanwege een gaslek. Maar ook bestuurders van dure auto’s die hun pinpas zijn vergeten en u vragen om geld voor benzine. Vaak zijn het mensen die uw vertrouwen weten te winnen. Ze zien er keurig uit, spreken beschaafd en zijn beleefd. Ze beantwoorden niet aan het traditionele beeld van een dief of oplichter.”
Wat kunt u doen?
Marcel: “Blijf alert, let op, denk na en waarschuw elkaar in de buurt. Ga niet zomaar in op een verzoek of aanbieding. Laat geen onbekenden binnen, maar sluit de deur. Meld verdachte situaties bij de politie. Dat mag ook via 112. Want al is het niet levensbedreigend, de politie wil snel ingrijpen én de daders op heterdaad betrappen. Let ook op uiterlijk en vervoer. Een signalement of voertuigkenteken helpt ons vaak de daders te vinden.”
Geen reden tot zorg, wel tot opletten
Gelukkig is de kans klein dat er bij u een praatjesmaker met een babbeltrukendoos op de stoep staat. De gemeente en veel bedrijven en instanties legitimeren zich. Ze tonen hun legitimatie zonder dat u erom hoeft te vragen. Op hun auto’s staat vaak een duidelijk bedrijfslogo en ze bezoeken u overdag of vroeg in de avond. Vaak kondigen ze hun bezoek vooraf aan en weet u wie er komt. Blijft actieve legitimatie uit, let dan goed op en vraag er altijd naar. Kijk voor meer informatie en tips op politie.nl en socialekaart.vught.nl.