Hiervoor gebruiken tieners tegenwoordig hun smartphone

[Ingezonden mededeling]

Alhoewel verslaving al ontzettend lang bestaat, geldt dit niet voor een sociale-media-verslaving. Dit is natuurlijk echt van de moderne tijd. Op internet en tv kun je hier van alles over horen en lezen. Dat is best logisch, want het is belangrijk om zo’n verslaving te herkennen, te voorkomen en/of op te lossen. Eigenlijk is dat best moeilijk, want een sociale-media-verslaving is nog zo nieuw en heeft hierdoor niet echt een definitie. Bovendien kunnen tieners niet alleen verslaafd zijn aan de sociale platformen, maar ook aan hun smartphone die ze hiervoor gebruiken.

Onderzoek
Common Sense Media deed onderzoek naar dit onderwerp onder de Amerikaanse tieners. In het onderzoek gaven maar liefst 50 procent van de jongeren aan dat ze zich zeker verslaafd voelen aan de smartphone. Dit is natuurlijk al erg veel, maar het is ook zeker opvallend. Drie van de tien jongeren die meededen aan het onderzoek hebben namelijk niet eens een smartphone. Dit houdt overigens niet in dat ze geen gebruik maken van zo’n telefoon. Ze kunnen dan namelijk een smartphone gebruiken van een ouder of een broer of zus. 84 procent van de deelnemers gaf namelijk aan dat er een mobiel in huis ligt. Desondanks ligt het percentage dat elke dag een smartphone gebruikt veel lager. Dit komt uit op 58 procent. Dit betekent dus dat tieners die een eigen telefoon hebben het niet elke dag gebruikt.

2 uur en 42 minuten
Per dag gebruiken de Amerikaanse jongeren een smartphone maar liefst 2 uur en 42 minuten. Dit blijkt uit hetzelfde onderzoek van Common Sense Media. Hierbij heeft het de resultaten van alle deelnemers meegenomen. Ook de tieners die geen smartphone hebben of gebruiken zijn hierbij berekend dus. Desondanks heeft het bedrijf ook een berekening gemaakt van de deelnemers die een mobiel gebruiken. De niet-gebruikers vallen hier dus niet onder. Deze groep gebruikt een telefoon maar liefst 4 uur en 38 minuten per dag.

Verschil in sociale klassen
Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Common Sense Media dat er een verschil te zien is tussen sociale klassen. Zo hebben de Amerikaanse jongeren die uit een gezin komen met een laag inkomen minder vaak een smartphone. Als ze dan wel een mobiel hebben dan gebruiken ze het direct ook heel veel. Gemiddeld spenderen ze dan 6 uur en 18 minuten per dag op de telefoon. De tieners die uit een gezin met een hoog inkomen komen hebben veel vaker een smartphone, maar gebruiken het in vergelijking met de arme jongeren veel minder. Zij komen uit op gemiddeld 3 uur en 3 minuten per dag. Mogelijk komt dit doordat deze tieners ook andere devices hebben waarmee ze het web kunnen bereiken. Hiervoor hebben ze natuurlijk wel wifi nodig, hiervoor kun je internet vergelijken.

Sociale media
De tieners uit de Verenigde Staten gebruiken hun mobiele telefoon voor diverse doeleinden. Toch gebruikt het grootste gedeelte hun smartphone voor het bezoeken van sociale media. Hier zou in principe dus een verslaving uit voort kunnen komen. De jongeren die deel hebben genomen aan het onderzoek van Common Sense Media gebruiken hun mobiel gemiddeld ongeveer 45 minuten per dag voor sociale media als Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat. Ook het luisteren van muziek op een smartphone is populair onder de tieners, dit loopt met in totaal circa 41 minuten per dag net achter op de sociale media. Deze twee doeleinden zijn een stuk populairder dan de concurrenten. Het podium wordt namelijk volledig gemaakt door drie verschillende activiteiten: online video’s kijken, websites browsen en games spelen. Deze doeleinden worden gemiddeld 15 minuten per dag gedaan door de tieners.

Kijk ook bij

Volkskerstzang in ‘Het Huis van Brabant’

Op zondag 11 december a.s. zal voor de 32e keer de Volkskerstzang (VKZ) plaatsvinden in …