Hans van de Ven

Heup- en knieoperaties opgestart in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Zowel in de eerste als in de tweede coronagolf moesten orthopedische operaties worden uitgesteld. Veel mensen wachten op een nieuwe knie of heup. Door pijn wordt iets simpels als boodschappen doen een opgave. De afdeling Orthopedie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is afgelopen week samen met de anesthesiologen, de OK en de fysiotherapeuten een pilot gestart om de komende weken zoveel mogelijk mensen te helpen. Daarbij is ook de samenwerking met de VVT-organisaties (verpleeg- en thuiszorgorganisaties) in de regio gezocht. De eerste patiënten hebben inmiddels een nieuwe knie of heup gekregen.

In de pilot wordt geopereerd in de operatiekamers die nu niet kunnen worden gebruikt. Dat ze niet worden gebruikt, is omdat er een tekort is aan verpleegkundigen die voor de geopereerde patiënten kunnen zorgen. Verpleegkundigen worden ingezet in de zorg voor corona en sommigen zijn zelf ziek of zitten in thuisquarantaine. Dirk van Oostveen, orthopedisch chirurg: “We hebben dus nagedacht over hoe we deze zorg anders, slimmer konden organiseren. Waarbij we zo min mogelijk een beroep hoeven te doen op onze verpleegkundigen en zo min mogelijk bedden bezetten.”

Zelfde dag nog naar huis
De insteek is dat de mensen dezelfde dag nog naar huis gaan, maar ze kunnen indien nodig ook nog een nacht blijven slapen. Als ze daarna onverhoopt toch nog niet naar huis kunnen, is er de mogelijkheid om verder verzorgd te worden bij een van de VVT-organisaties waarmee wordt samengewerkt.

Nieuw voor JBZ: ruggenprik op maat
Dat mensen snel naar huis kunnen, is ook te danken aan de samenwerking met de anesthesiologen. Het was al langer de wens om ruggenprikken op maat te geven. Deze vernieuwing is voor de pilot versneld ingevoerd. De verdoving is sneller uitgewerkt en mensen voelen zich over het algemeen beter na de operatie. Ze kunnen vrijwel direct weer bewegen en zelfs oefeningen doen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Dirk van Oostveen: “Vroeger zeiden we tegen onze patiënten dat zij waarschijnlijk 2 of 3 dagen in het ziekenhuis moesten blijven na de operatie. En al konden ze eerder naar huis, dan gebeurde dat soms toch niet. Nu vertellen we ze dat ze dezelfde of de volgende dag al naar huis mogen als het goed gaat. Het lijkt wel alsof dat ook een effect heeft. De patiënten die tot nu toe zijn geopereerd, zijn bijna allemaal dezelfde dag of de volgende dag naar huis gegaan.”

Een van de eerste patiënten: Hans van de Ven
Hans van de Ven werd als een van de eerste opgeroepen om een nieuwe knie te krijgen. “In oktober van vorig jaar had ik mijn eerste afspraak bij Orthopedie. Afgelopen jaar werd de pijn in mijn knie steeds erger. Alle voorbereidingen werden getroffen voor een operatie, maar de afspraak kon door de tweede coronagolf niet gemaakt worden. Nu wen je wel aan de pijn bij het lopen, maar het is wel vervelend. En als ik sliep, werd ik soms wakker van een steek in mijn knie. Ik heb altijd op hoog niveau gesport, en dan zit je opeens thuis en kun je bijna niks meer. Toen ik begin februari nog eens contact opnam, hoorde ik dat er een plan was om mensen zoals ik weer te kunnen opereren. Gisteren was het zover. Ik kreeg een nieuwe knie. Het is allemaal goed gegaan. Na de operatie kon ik al vrijwel direct een beetje bewegen en heb ik wat stapjes gemaakt achter een looprek. Ze hebben me goed verzorgd, iedereen was heel vriendelijk. Vandaag ga ik lekker weer naar huis. Na de zomervakantie hoop ik weer te kunnen gaan sporten.”

250 mensen helpen
Dirk van Oostveen: “Het idee is in deze en de volgende zeven weken acht tot negen patiënten per dag te opereren.” In totaal hopen de orthopeden de komende acht weken zo’n 250 patiënten te helpen. Hoe lang we werkelijk kunnen doorgaan, hangt af van de ontwikkelingen op het gebied van corona.

Kijk ook bij

Museum van Gedenkplaats Kamp Haaren op afspraak open

De Gedenkplaats bevindt zich na de verwoestende brand, op de tijdelijke locatie aan het Gildepad …