Foto: Ellie de Vries

Het sociale gezicht van de Kring; varen is voor iedereen

De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch zet ook op sociaal-maatschappelijk gebied regelmatig het beste beentje voor. Zo krijgen hulpbehoevenden al tien jaar op rij een compleet verzorgde vaardag aangeboden.

Maandag 24 september staan tussen 10.00 en 16.00 uur onder anderen schippers van de Binnendieze klaar om zo’n 160 hulpbehoevenden en hun begeleiders een onvergetelijk dag op het Bossche water te bezorgen. Samen met studenten van het Koning Willem I College zorgen zij ervoor dat mensen die in een rolstoel zitten of heel slecht ter been zijn, toch een boottochtje kunnen maken.

Ruud Bokeloh is samen met Wil Mulders de kartrekker van deze sociale activiteit die ieder jaar meer deelnemers trekt. “Mensen van bijvoorbeeld Mariaoord komen dan een dag genieten op het water. Maar via de Zonnebloem bijvoorbeeld krijgen we ook gasten. Het gaat om mensen die anders nooit zo’n vaartocht zouden kunnen doen, meestal omdat zij niet zelfstandig de boot in kunnen. Op deze speciale dag wordt iedereen met vereende krachten aan boord geholpen”, vertelt Ruud Bokeloh.

Die vereende krachten, dat zijn studenten van het Koning Willem I College die de opleiding tot handhaver veiligheid of militair volgen. Zij tillen met vieren de gasten in een rolstoel op en helpen hen zo de trap bij de steiger af. De treden van deze trap worden ’s morgens speciaal verbreed om de helpers betere ondersteuning te geven. Het gaat om de trap bij de steiger achter het Oeteldonks Gemintemuzejum aan de Zusters van Orthenpoort.

Zeven bootjes van de Kring Vrienden varen zes uur af en aan om iedereen zoveel mogelijk van de Binnendieze te laten genieten. De schippers zetten zich vrijwillig in, evenals vele anderen. Na afloop van de vaartocht krijgt iedereen in het onderkomen van de Oeteldonksche Club een broodje, gebakje en wat te drinken. “Dan zie je de blije gezichten en hoor je hoe geweldig de mensen het hebben gevonden. Dat geeft zoveel voldoening, dan kan ik niet anders denken dan: volgend jaar weer”, besluit Ruud Bokeloh.

Naast deze dag voor hulpbehoevenden, varen onze schippers al jaren vrijwel elke maandagochtend kinderen en hun ouders die verblijven in Villa Pardoes in Kaatheuvel. Dit is een vakantieverblijf voor ernstig, mogelijk levensbedreigend zieke kinderen die samen met hun ouders en broertjes en zusjes een week gratis vakantie kunnen vieren. Een van de uitjes gaat dan naar onze mooie Binnendieze, waar onze boten met schippers voor hen klaarstaan. Dankbaar werk waar we ook trots op zijn.

Meer informatie: algemeen@kringvrienden.nl of tel. 6124918.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …