Saskia Heijboer en Henk Smeets bij de tentoonstelling ‘Helvoirt, voortvarend verder’

“Het moet hier wel blijven bruisen!”

Op 19 oktober wordt oud-wethouder Saskia Heijboer de nieuwe voorzitter van het Vughts Museum. Zij volgt Henk Smeets op, die overigens wel intensief bij het museum betrokken blijft. Tegelijkertijd gaat officieel de vernieuwde organisatiestructuur in. Met een bestuur op meer afstand met daaronder een aantal werkgroepen met eigen voorzitter die de activiteiten voorbereiden en uitvoeren. In het kader van de gemeentelijke herindeling is ook een bestuurslid uit Helvoirt aangesteld. Kijk op vughtsmuseum.nl.

Door Maarten Kroese

Henk Smeets kijkt trots terug op de bijna 50-jarige geschiedenis van het museum. Door de niet aflatende betrokkenheid van de talloze vrijwilligers is er in de loop der jaren steeds professioneler geopereerd. De vorige museumlocatie in de maalderij had echter grote beperkingen. De verhuizing naar DePetrus bracht verlichting. Door de ruime locatie, de gunstige ligging, publieke belangstelling en de aanwezigheid van andere culturele partijen kon met succes een volwassen museum worden opgezet. De boeiende tentoonstellingen over de geschiedenis van Vught en omgeving oogsten veel waardering. Nu, post-corona, loopt het bezoekersaantal weer snel op.

Toekomstbestendig
Henk Smeets: “Tijdens de coronaperiode hebben we als bestuur kunnen nadenken over een toekomstbestendige organisatie. Het bestuur transformeert van een ‘doe-bestuur’ naar een managementbestuur. Daaronder geven werkgroepen onder leiding van een eigen voorzitter inhoud aan het werk zelf. We hebben geruime tijd proefgedraaid met deze nieuwe organisatiestructuur. Het systeem werkt uitstekend. Ik heb zelf een nóg grotere betrokkenheid van de vrijwilligers ervaren. Het nieuwe bestuur wordt compact. Met vijf leden, waarbij ten behoeve van de continuïteit twee oudgedienden blijven zitten. De aftredende bestuurders blijven betrokken als werkgroepvoorzitter. Dat geldt ook voor mijzelf; ik treed af en ga een werkgroep aansturen. Saskia Heijboer reageerde direct enthousiast toen wij haar vroegen als nieuwe voorzitter. Voor het museum is zij een uitgelezen kans. Met haar ruime bestuurservaring, grote netwerk en sociale betrokkenheid is ze mijn ideale opvolger.”

Nieuwe ideeën
De voormalig wethouder heeft in de zomer al ‘stagegelopen’ in de organisatie. “Ik heb alle vrijwilligers leren kennen en kunnen ervaren wat er allemaal bij komt kijken om een museum te runnen. Erg stimulerend. Eigenlijk val ik in een gespreid bedje. De nieuwe structuur werkt perfect en het is fantastisch dat hier in DePetrus zoveel partijen aanwezig zijn die willen samenwerken. Zoals museum, ABZ, Bibliotheek, Wereldwinkel, gemeente Vught. Iedere club stemt af op de andere, behulpzaam gecoördineerd door de Stichting Ontmoetingscentrum. Dat is best bijzonder. Inmiddels borrelen bij mij nieuwe ideeën op. Boekverkoop, voor een herinnering aan het museumbezoek. Samenwerking met het Leescafé. Het structureel enthousiasmeren en betrekken van scholen. Want, het moet hier wel blijven bruisen!”

Kijk ook bij

Laat u verleiden door Hanneke Gommers

‘Pats!’ expositie in DePetrus Van 8 tot en met 24 juli zijn de bijzondere schilderijen …