Het Maurick College gaat MONO

Op 20 juni spraken jeugdagent Thom en agenten Dominique en Jeroen van het Team Verkeer Oost-Brabant met scholieren van het Maurick College om ze te wijzen op de landelijke MONO-campagne. Vanaf 1 juli gaat bellen en appen op de fiets namelijk veel geld kosten. Vanaf 12 jaar betaal je 47,50 euro, vanaf je zestiende zelfs 95 euro. Kun je geen nee zeggen tegen je mobiel? Op nulverkeersdodenbrabant.nl/mono staan handige apps en tips voor als je lekker veilig MONO wilt fietsen.

Door Maarten Kroese

In vol ornaat staan de agenten voor de ingang van het Maurick College. Best indrukwekkend. Druppelsgewijs komen enige leerlingen naar buiten en spreken ongedwongen met de politie. Na het gesprek krijgen ze een leuke sleutelhanger.

‘Niet storen’
Appen en bellen op de fiets is gevaarlijk, nogal wiedes, maar probeer je maar eens te beheersen als je het geluid van WhatsApp hoort. Iedereen kan zijn telefoon op stil zetten, maar wie doet dat nou? Voortaan zal de boete wel afschrikken. Als zestienjarige met een uurloon van pakweg 4 euro moet je voor 95 euro bijna 24 uur werken. Daarom belooft iedereen de internetlink te gaan bekijken. Daarop staat vermeld hoe je op jouw iPhone de ‘Niet storen’ functie kunt inschakelen of op je Android-toestel bijvoorbeeld de In-Traffic Reply app van Samsung kunt gebruiken. Als je die inschakelt, krijgen jouw contacten een berichtje dat je even niet te bereiken bent. Bedoeld voor de auto, maar ook handig als je fietst.

Gadgets
Je mag je mobiel trouwens nog best gebruiken op de fiets, als je hem maar nooit in je hand houdt. Met een stuurhouder kun je de smartphone bijvoorbeeld als navigatieapparaat gebruiken. Ook bedrade of draadloze oordopjes zijn toegestaan, dus een muziekje luisteren blijft gewoon mogelijk. Als je dure gadgets hebt als een smartwatch of een headset mag je die best blijven gebruiken. Zolang je ogen maar op de weg zijn gericht en je beide handen op het stuur houdt.

NUL verkeersdoden
De provincie Brabant streeft NUL verkeersdoden na. Dus geen alcohol, drugs en slaapverwekkende medicijnen of mobiele communicatie in het verkeer. Je ogen op de weg en je hoofd erbij houden. Je snelheid aanpassen aan het omringende verkeer. Zorgen dat je goed zichtbaar bent. Kijk maar eens op nulverkeersdodenbrabant.nl

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …