Antwoord geven op een vraag van de meester of juf, kletsen met klasgenootjes. Eef (8) uit Vught doet weer mee in de les, maar dan op afstand. Dankzij KlasseContact zit zij vanaf vandaag virtueel in de klas. De ‘KPN Klasgenoot’ in de klas legt een verbinding tussen de leerling thuis of in het ziekenhuis en de leerlingen op school. Op deze manier kan deze leerling uit groep 5A van Basisschool De Schalm in Vught weer meedoen met de lessen.
Eef kan door ziekte langdurig niet naar school. Gelukkig biedt KlasseContact uitkomst: met de interactieve beeld- en geluidsverbinding kan zij lessen volgen op afstand. Vanaf de laptop of tablet bestuurt Eef ‘de Klasgenoot’, een apparaat met 360-graden-camera, die in de klas staat. De leerling kan de camera draaien om rond te kijken in de klas en inzoomen op het bord. Een virtuele vinger opsteken kan ook; er gaat dan een lampje op de Klasgenoot branden. Zo ziet de leerkracht dat Eef iets wil vragen of zeggen.
“Door KlasseContact kan ik eindelijk mijn klasgenootjes weer zien en toch een beetje in mijn echte klas zitten terwijl ik thuis ben of in het ziekenhuis.”
Sociaal isolement en leerachterstand voorkomen
De Klasgenoot wordt mogelijk gemaakt door KlasseContact; een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van KlasseContact is zorgen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen, toch lessen kunnen volgen. Dit om te voorkomen dat zij in een sociaal isolement terecht komen en een leerachterstand oplopen. De inzet van KlasseContact helpt scholen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun zieke leerlingen. Leraren staan hier niet alleen voor. Ze kunnen hulp vragen aan de consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL), werkzaam bij de onderwijsadviesbureaus of Educatieve Voorziening van de academische ziekenhuizen in Nederland.